Григор Димитров победи Янович с 6:3, 7:6

На 1/16 финалите Гриша среща победителя от Джонсън (САЩ) и Фонини (Италия)

Григор Димитров победи поляка Йежи Янович с 6:3, 7:6 в мач от първия кръг на тенис турнира в Рим. Това бе втори успех в три мача на Гришо над поляка, след победата в демонстративния турнир във Великобритания през 2013 година.

За разлика от мача с Рафаел Надал в Мадрид, когато счупи ракетата си, сега Димитров показа, че тя му е значително по-удобна и направи няколко прецизни удара от дъното на корта.
 
На 1/6 финалите Димитров ще срещне победителя от Стив Джонсън (САЩ) и Фабио Фонини (Италия), които излизат на корта в Рим от играят от 20:30 часа.

ПЪРВИ СЕТ
Двубоят започна с разменени сервис геймове от двамата, а играта продължи гейм за гейм до шестия, когато Григор поведе с 40:0 и въпреки двете поредни точки за Янович, стигна до пробив за 4:2. След това Димитров затвърди пробива с гейм на нула, след което Янович взе подаването си за 5:3 и Димитров сервира за победа в сета. Българинът не допусна грешка за 6:3 и след 32 минути игра поведе в сетовете.

 
ВТОРИ СЕТ
Втората част започна подобно на първата, но Димитров изпусна ранен пробив, след като не успя да се възползва от брейкпойнт при 40:30 в своя полза. Българинът се размина с пробива и при второто подаване на поляка в сета, но и тогава загуби инициативата при 40 равни. В третият сервис гейм на Янович стигна до 40:40, но Гришо отново изпусна брейкпойнт и изостана с 2:3 в геймовете. Димитров изравни за 3:3, но Янович не допусна интрига в сервис гейма си и го взе на нула, повеждайки с 4:3. Гришо отново бе безгрешен при свое подаване (4:4) и стигна до равенство 40:40 в гейм на съперника, но отново пропиля брейкпойнт за 5:4 в полза на Янович. Димитров не допусна изненада и лиши поляка от успех в сета с гейм на нула за 5:5. Янович взе подаването си за 6:5, но Гришо достигна до тайбрек. Там Димитров поведе с 3:1, но полякът върна интригата за 3:3. Българинът отново дръпна за 6:3 и имаше три мачбола за преминаване в следващия кръг. Янович спаси първия, но с удар в мрежа, сложи край на мача с 6 (4) - 7 (7) във втория сет.