Операцията в Куманово е приключена

Съседите ни вече втори ден са в траур

Днес е втори Ден на траур в съседната ни Македония, която скърби за загиналите осем полицаи при акцията в Куманово.

Равносметката е за общо 22 загинали - 8 служители на реда и 14 нападатели. Ранените са над 35.

Операцията вече е приключила окончателно и от вчера вечерта евакуираните жители на Куманово можеха да се завърнат по къщите си, или това, което е останало от тях.

Куманово се намира на около 40 км от столицата Скопие и на 10 км от сръбската граница - район гъсто население с албанска диаспора, примомнят от news.bg. Според полицията екстремистите са се укривали в домове на жители на Куманово, а в страната са влезли нелегално.

Днес се провеждат разпити на заловените и предалите се около 30 терориста - предимно граждани на Македония и един албанец.

Въоръжените екстремисти са планирали много нападения в Македония с цел дестабилизиране на страната. Групировката е бил оглавявана от петима бивши участници в разформированата вече Армия за освобождение на Косово /АОК/.

Това заяви снощи в телевизионно обръщение македонският президент Георге Иванов. Той направи изявление след извънредно заседание на македонския Съвет за национална сигурност в Скопие. По думите на Иванов, членовете на групата са екстремисти със забележителна военна подготовка и умения.

Македонските власти обявиха, че още в началото на 2015 година писмено са предупредили 17 партньорски държави от ЕС и НАТО, както и съседни страни, за дейността на тази въоръжена група.

Искам да стане ясно - няма да допуснем ескалация на напрежението. Правим всичко необходимо, за да не допуснем дестабилизация на страната и влошаване на междуетническите отношения, каза Георге Иванов.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна, че следи с особено внимание ситуацията в Македония и призова всички страни към въздържание и избягване на ситуации за продължаваща ескалация на напрежението, което е в интерес както на страната, така и на съседите й. По-рано с такъв призив излезе и Европейската комисия.

По Нова тв тази сутрин вицепремиерът Меглена Кунева подчерта, че случилото се толкова близко до нас пробужда балканските кошмари от 2000 г, но успокои българското общество с членството ни в ЕС като гаранция за нашата сигурност в този момент.

Междувременно Освободителната народна армия - македонското крило на Армията за освобождение на Косово, пое отговорността за нападението в Куманово. Групировката обяви, че започва създаване на Република Илирида.