Кунева предлага нов софтуер за борба с корупцията

Предвижда се създаване на Национално бюро по установяване на конфликт на интереси

Надявам се да сложим края на фиктивните, проформа декларации пред Сметната палата. Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Меглена Кунева.

В края на април беше изготвен проектозакон, който цели да подобри борбата с корупцията. „В момента правим финансовата обосновка”, обясни Кунева, като призна обаче, че преговорите с Министерство на финансите вървят трудно, тъй като финансовата рамка е доста ограничена. Меглена Кунева посочи, че до края на парламентарния сезон се надява процедурата да е минала, включително и общественото обсъждане, и законопроектът да е приет.

В законопроекта се предвижда създаването на Национално бюро по установяване на конфликт на интереси. „Предложението ни е това да е едноличен орган. Предлагаме ръководителят да се предлага от Министерски съвет, но номинацията да се потвърждава и от президента”, обясни Кунева.

Меглена Кунева заяви твърдо, че вярва в ефективността на промените в закона, въпреки че не може да каже много неща, които да се отличават от сегадействащото законодателство.
На първо място новото е, че проверка на имуществото ще се прави и по анонимни сигнали. Другото ново, което Кунева лансира като реформа, е снабдяването на бюрото със софтуер, който, независимо от човешкия фактор, ще прави засичане на декларациите.

Ако има сигнал, че някой кара кола, която е твърде скъпа, ще се прави специална проверка. Ако има 10 000 лева разлика от това, което получаваш, и начина, по който живееш, ще се извърши дълбочинна проверка, обясни Кунева. Тази проверка ще включва и близки, и роднини, увери вицепремиерът.

Също така се предвижда новото формирование да прави ежемесечни отчети, както и да се отчита повече от веднъж годишно в Народното събрание. Самите служители в бюрото ще минават периодични тестове за почтеност. Отделно на това бюрото ще бъде подлагано на външен одит от публично ангажирана компания през обществена поръчка.

По думите й държавата разчита хората да подават сигнали, защото няма как нито един антикорупционен закон, нито една институция сама да свърши работа без съдействието на обществото.

„Чудото ще стане, ако има публичност”, добави Кунева, като посочи, че едно е да се установи конфликтът на интереси, а съвсем друго е това да е публично и да няма връщане назад.

„Ако не вярваме, никога нищо няма да постигнем. Аз вярвам в този нов закон, защото искам да се постигне напредък в борбата с корупцията”, заяви Меглена Кунева и призова и журналистите да имат вяра.