Има условия цената на тока да се задържи на сегашното ниво

Цената на електричеството вече не се обвързва с изборите, уверява енергийният министър

Има условия цената на тока да се задържи на това ниво, каза в студиото на БНТ енергийният министър Теменужка Петкова. Тя отрече, че предстоящите местни избори са основание за задържане на цената на електричеството на това ниво.

„Не бих казала, че изборите имат пряко отношение с цената на тока. Смятам, че това време си отиде, сега не се прави. Последните промени в Закона за енергетиката гарантираха, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е зависима от изпълнителната власт, тя се избира от Народното събрание. Единствено КЕВР може да каже ще се увеличава ли токът”, заяви Петкова.

Тя не се съгласи с мотивите, с които лидерът на АБВ Георги Първанов иска нейната оставка. „С цялото ми уважение към президента Първанов, ще си позволя да не се съглася с него. Не се притеснявам от критики, стига да са основателни. Не мога да се съглася, че нищо не се случва в енергетиката, на второ място че са спрени интерконекторните връзки, че НЕК генерира загуби.

В енергетиката се случват много неща и съм изненадана, че Георги Първанов не е обърнал внимание на това. От 6 май са в сила новите промени в енергетиката”, заяви министърът на енергетиката.

Според нея, тя и воденият от нея екип имат пълна подкрепа на правителството. „С „Уестингхаус” не сме имали нова среща, но сме отворени за диалог, в случай че те имат възможност да се явят като стратегически инвеститор”, посочи енергийният министър.
Запитана дали усложнената обстановка в Македония може да се отрази на спиране на проекта „Турски поток”, Петкова обясни, че още е рано да се говори за него.

„Рано е да се говори, че за „Южен поток” всичко е прекратено. От руската страна не сме получили официална информация каква е тяхната визия за развитието на този проект”, каза Петкова. Тя увери, че дружеството продължава да функционира, защото „на практика ние нямаме официален документ”.

Според енергийния ни министър, проектът „Турски поток” трябва да мине през страна-членка на ЕС и ще бъде по-скъп от „Южен поток”, „едва ли има своята икономическа обоснованост”, посочи тя и допълни, че не знаят кога ще получат отговор от руска страна за бъдещето на „Южен поток”.

Петкова разказа какво става с изграждането на интерконекторните връзки с нашите съседни страни. „Насочили сме вниманието си към Гърция. През март 2016 г. трябва да започне изграждането, приехме бюджета и основните принципи за строежа. На 29 май ще бъде подписано окончателното инвестиционно решение на този проект”, поясни тя.

За строежа на енергийните ни връзки с останалите страни тя обяви, че също има развитие. „С Румъния имаме напредък. До 2015 г. се надяваме този проект да бъде вече факт. За интерконектора с Турция е необходимо разрешение от ЕК, стартирахме проекта за изграждане. Имаме напредък и със Сърбия. Това са неща, които могат да бъдат проверени в регистъра за обществените поръчки”, разказа Теменужка Петкова.