Президентът на Полша отива на поправителен след първия тур на изборите

Свят

11-05-2015, 06:35

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кандидатът на опозицията води с 34,8%

Консервативният кандидат на опозицията Анджей Дуда е спечелил първия тур на президентските избори в Полша, проведени в неделя. Това сочат социологическите анкети сред пусналите бюлетина избиратели.
Дуда получава 34,8% от гласовете и ще се изправи във втория кръг на 24 май срещу настоящия президент Бронислав Коморовски. Това сочат изненадващите резултати, които дават на Коморовски второто място с 32,2% от гласувалите. Протестният глас бе за Павел Кукиц – бивш рок музикант, привлякъл гласовете на разочарованите от властта поляци. Кукиц събра 20,3% и остана трети, сочи екзит пол, проведен по поръчка на полската обществена телевизия. Резултатите са публикувани след края на изборния ден в 22 часа.

Настоящият президент на Полша Бронислав Коморовски обяви, че ще се бори за победа на втория тур.

„Нас ни очаква тежка работа, остра борба. Но аз съм уверен, че и победа", каза Коморовски. Той покани Анджей Дуда на дебат за външната политика и други важни за Полша въпроси.

Дуда е представител на Право и справедливост.

Основното послание в кампанията на Коморовски от Гражданска платформа бе, че той може да осигури националната безопасност. То бе добре прието от гласоподавателите, нервни заради руската интервенция в Украйна.

От своя страна кандидатът на полската опозиционната партия Право и справедливост Анджей Дуда обяви, че е уверен, че страната се нуждае от нов лидер.