Президентът призова македонците да се поучат от нас

Ако Македония не се отнесе сериозно към случващото се в страната, може да изпадне в политически хаос

Президентът Росен Плевнелиев предупреди Бившата югославска република Македония, че ако не се отнесе сериозно към случващото се в страната, може да изпадне в политически хаос.

„Спомняме си до какво доведе безпринципното противопоставяне в България – пет правителства и три парламента за две години и рязко намаляване на инвестициите и повишаване на нестабилността. Само с политически диалог, с отговорно отношение към гласа на гражданите и към доказателствата и фактите да покажат, че са демократи и че могат да решат проблемите си по един национално отговорен и правилен начин“, апелира държавният глава по време на визита в Монголия.

Вчера македонската полиция и спецчасти блокираха град Куманово заради престрелка с въоръжената групировка Армия за национално освобождение, в която има предимно косовари и албанци. През седмицата се проведоха пък многобройни протести в столицата Скопие с искане за правителствени оставки заради убийство на младеж от полицай и потулването на случая от македонското МВР.

Плевнелиев изрази тревога от ситуацията в съседката ни и поднесе съболезнования към близките на загиналите при престрелките в Куманово. По последни данни в Куманово са загинали най-малко 8 полицаи. Няма официална информация за други загинали.

„Изразявам съпричастност към македонските институции, които трябва по демократичен начин и на база на законни действия, чувайки гражданското общество и отнасяйки се сериозно към техните справедливи искания, да гарантират спокойствие, стабилност и успокояване на ситуацията“, заяви президентът.

„Осъждаме всички действия, които са в разрез със закона, независимо кой ги извършва. Апелираме към всички страни, които и да са те, да решават проблемите само с механизмите на диалога, на гражданските инициативи и съобразно демократичните принципи“, добави още той.

Страната ни е фактор и има много активна политика в Югоизточна Европа, посочи Плевнелиев, припомняйки, че България активно подкрепя страните от Западните Балкани по пътя на европейската интеграция.

Президентът допълни, че в края на месец май България ще поеме от Албания председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, където се очаква да бъде обсъдена ситуацията в югоизточната ни съседка.

„Отнасям се много отговорно и към процеса като най-легитимния формат за политически диалог в региона. Ще поставим и много други въпроси на дневен ред – свързаност на страните от региона, Европейски енергиен съюз и изграждане на регионална енергийна борса, сътрудничество между бизнесите, както и в областта на културата. България ще подходи много амбициозно към предстоящото председателство на ПСЮИЕ“, подчерта още Плевнелиев.