Свикване на Съвета по сигурност или КСНС при ескалация на напрежението в Македония, иска Кунева

България трябва да бъде част от решаването на проблемите на Скопие, убедена е Меглена Кунева

При ескалация на напрежението в Македония трябва да се свика един от форматите за сигурност – Консултативният съвет за национална сигурност при президента или Съветът за национална сигурност към министър-председателя. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева за Агенция „Фокус“ по повод събитията в македонския град Куманово.

„С изключителна тревога коментирам случващото се, защото е на 60 км от българската граница, заради самата Македония и нейната близост. Тревога и защото в нашия регион има натрупване на конфликти, а това не може да не се отрази”, обясни вицепремиерът.

На въпрос дали случващото се в съседната държава крие рискове за националната сигурност на България, Кунева коментира, че всяко приказване в една или в друга посока преди свикването на подобен формат би било незряло.

„Не се съмнявам във волята на българското правителство, както и на останалите български институции активно да гарантират сигурността ни”, посочи тя.

Кунева подчерта, че България като съседна страна и като страна-членка на ЕС трябва да бъде част от решаването на проблемите на Скопие, да бъде ясен и разумен глас.

Вицепремиерът припомни, че ЕС неколкократно е настоявал за спазването на върховенството на закона и запазването на етническия мир в Македония. Меглена Кунева съобщи, че засега се отлага предвиденото за утре посещение на македонския вицепремиер Фатмир Бесими, който трябваше да се срещне в външния министър Даниел Митов и вицепремиерите Кунева и Томислав Дончев.