МВнР призова за отговорно поведение в името на стабилна Македония

Политика

10-05-2015, 09:39

Снимка:

Twitter

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нови престрелки в Македония (снимки)

Страната ни изразява загриженост по повод събитията в Куманово

Статутът на Република Македония на страна-кандидат за членство в НАТО и ЕС изисква бързо, прозрачно и цялостно разследване и установяване на случилото се в град Куманово, както и предприемането на всички съответни мерки в духа на върховенството на закона.  Това се посочва в позиция на българското Министерство на външните работи.

От вчера Куманово е под полицейска обсада. Органите на реда влязоха в сблъсъци със 70-членна терористична групировка. Отговорност за случващото се пое организацията Армия за национално освобождение. От АНО предупреждават, че бъдещите им акции ще бъдат още по-ожесточени.

Полицията обяви, че акцията е срещу въоръжена терористична група, която планирала нападения в страната. Тя имала за цел да организира нападения върху държавни институции. Групата е влязла нелегално в Македония от съседна държава и чрез свои поддръжници се е подготвяла за бъдещите терористични атаки.

Вътрешният министър на Македония Гордана Янкуловска призна за петима убити полицаи. Има жертви и сред терористите.

В позицията си Външното министерство призовава всички политически фактори към отговорно поведение в името на стабилността на Република Македония и региона.

Страната ни изразява загриженост по повод събитията в Куманово и изказва съболезнования на близките на загиналите и ранените.

Изразява се надежда сигурността в засегнатите райони на града да бъде възстановена възможно най-бързо и да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението и увеличаване на броя на пострадалите.