Борисов пита прокуратурата как са действали квесторите в КТБ

В последните си дни в банката двамата квестори са преправяли преференциални договори за депозити

Надявам се в понеделник прокуратурата да обяви, дали извършеното от квесторите в КТБ преправяне на преференциални договори за депозити на обикновени, така че вложителите да могат да получат обезщетения, е било законно. Това заяви премиерът Бойко Борисов след откриването на новия мост на река Луда Яна, съобщава Агенция „Фокус".

На правителственото заседание в сряда Борисов обяви, че в последните си дни в КТБ двамата квестори са преправяли преференциални договори за депозити, така че титулярите им да може да получат обезщетения от 100 хил. евро, на каквото не са имали право.

Впоследствие квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчева заявиха, че са спазвали точно указанията на БНБ и на Фонда за гарантиране на влоговете и поискаха експертна оценка, която да докаже законността на действията им.

Безспорен факт е, че в последния ден от управлението си квесторите са освободили огромни имущества, които е трябвало да бъдат прибрани от Фонда за гарантиране на влоговете, обяви днес Борисов.

„Всъщност законът е такъв, ако имаш преференциална лихва, не може след това, защото вземаш повече от другите, обикновените, простите хора, които са на обикновена лихва, вземаш по-дебели лихви, сиреч грабиш. В един момент, когато това трябва да се задейства, ти преправят договора на обикновен. Дали е законно, или не, се надявам още в понеделник да разберем от прокурорите, които са проверявали всичко това, и аз просто съм информиран от полицията и от ДАНС", каза премиерът.

Личното убеждение на Борисов било, че това не е нито законно, нито редно: „Аз не съм обидил никого - казал съм, че според мен това не е честно, а съм убеден, че не е и законно".

„Обикновено, когато някой излезе с позиция срещу мен, след това горчиво съжалява - не за друго, а защото аз не говоря празни приказки", каза още премиерът в коментар на заявените позиции по темата.