България е най-голямата икономика в света, според Кристалине Георгиева

Открихме най-важното нещо на 20-ти век – сближаването, категоричен е още вицепрезидентът на Европейската комисия

Европа изостава по дела на инвестициите, които правим за изследване. Това каза вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева в Представителството на ЕК в София по повод отбелязването на Деня на Европа, предаде „Фокус".

„Инвестициите в частния сектор в изследвания изостават също значително. В ЕК имаме за следващите 7 години с 3,4% по-малък бюджет, но с 40% повече в програмите, които поддържат нашите учени. От 315-те млрд. евро, които плана „Юнкер" ще генерира, значителна част ще бъдат в иновационни продукти. Демографският проблем в Европа трябва да го решаваме, като създаваме работни места и се множим. САЩ ни бият и по това, че са много по-отворени да взимат мозъци от където и да е и да ги интегрират бързо в обществото си. Фен съм на това да гледаме напред без страх - да си признаваме и къде не сме толкова добри", заяви Георгиева. По думите й, в това да инвестираме не сме толкова добри.

„Като говорим за инвестиции, трябва да говорим за премахване на пречките тези инвестиции да се случат. България е равноправен член на ЕС, но влязохме с проблеми в институционален план. От нас зависи да ги решаваме. Виждала съм страни, които са отписани, но с ясна визия, с обединяване на нацията от третия свят отива в първия. В нашия континент завиждаме на северните страни, но те бяха много бедни само преди две поколения", каза още Кристалина Георгиева.

"България е най-голямата икономика в света, защото открихме най-важното нещо на 20-ти век - сближаването", каза още вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

„Имаме празник днес. Вие г-н президент ме просълзихме, защото вдигнахме за първи път европейското знаме до българското. Имаме много причини да се гордеем с това, че сме в ЕС. Ние сме най-голямата икономика в света, защото открихме най-важното нещо на 20-ти век - сближаването. Открихме мотор, който е толкова важен, колкото е двигателят на автомобила - страни, когато са заедно да могат да вдигат много по-бързо стандарта си на живот", заяви Георгиева. По думите й, последните 7 години са били трудни, но българската икономика върви бързо.

„Българите нямаме никаква причина да сме в съюза с по-ниско самочувствие от станалите", каза още Кристалина Геогргиева.