Наемат нови 14 118 лични асистенти

Три пъти повече души се нуждаят от помощтници

Нови 14 118 лични асистенти ще помагат на хора с увреждания и самотно живеещи възрастни. Това предвижда социалното министерство с новата програма „Независим живот", съобщава в. "Монитор".

„Общините ще могат да подават онлайн заявления от 10 юни. Надяваме през юли - август да започнат да предоставят услугата", обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Досега за лични, социални и домашни асистенти на хората с увреждания или самотно живеещи възрастни можеха да кандидатстват само безработни хора. По новата схема обаче за асистенти ще могат да бъдат наемани и работещи хора.

Възнагражденията им ще се определят от общината, но не трябва да бъдат по-малко от минималната заплата за страната.

Програмата ще продължи до края на 2017 г. и е на стойност 150 млн. лв., осигурени от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

„Има 3 пъти по-голямо търсене на услугата, затова търсим средства за нейното разширяване", обясни социалният министър Ивайло Калфин. През април за лични асистенти по друга схема „Нови алтернативи" са кандидатствали около 42 000 души. Едва 13 000 от тях ще получат помощници. Според разчетите на социалното ведомството по новата схема „Независим живот" 14 165 хора с увреждания или възрастни над 65 г. ще получат лични асистенти. Самотно живеещите ще избират между социални асистенти, които ще ги придружават до пощата или магазина, или домашни помощници, които да правят малки ремонти в дома им.

Пенсионерите ще могат да използват услугите и на лична медсестра, която да им дава хапчета или да им измерва кръвното налягане. Програмата дава възможност на общините да кандидатстват за изграждането на социални звена, в които да предоставят услуги за хора с увреждания и самотни пенсионери.

Общините и отделните райони ще могат да кандидатстват с проекти за изграждане на социални звена на стойност между 80 000 и 500 000 лв. „По този начин ще сме по-гъвкави и ще предоставяме услуги според нуждите на потребителите", шефката на дирекция „Социални дейности" към Столична община Минка Владимирова.