Гледайте на живо парада на победата в Москва

В него ще участват 200 единици бойна техника, 143 самолета и вертолета - повече от когато и да е било в съвременната руска история

В парада по случай 70 години от победата над фашизма в Москва на Червения площад ще дефилира най-новата военна техника на руската армия, в това число и танковете "Армата", "Бумеранг" и "Курганец 25".

Техниката вече е подредена в реда, в който ще бъде показана. Начело на колоната стоят историческите танкове „Т-34“ и самоходните артилерийски установки „СУ-100“.

Най-модерните танкове „Т-14 Армата“, които ще бъдат представени за първи път днес, се намират в средата на колоната от военна техника, следвани от бронетранспортьори и бойни машини, пише „24 часа”.

На 9 май 1945 г. в 21:55 московско време дикторът Юрий Левитан прочита в радиоефира текста на заповед на Върховното главно командване за победата над фашистка Германия.

„На 8 май 1945 г. в Берлин представители на германското върховно командване подписаха акта за безусловна капитулация на германските въоръжени сили. Великата Отечествена война, която съветският народ води срещу немско-фашистките завоеватели, завърши с победа, Германия е напълно разгромена“, казва Левитан.

Оттогава СССР, а сега Русия отбелязва Деня на победата.

В парада ще участват 200 единици бойна техника, 143 самолета и вертолета - повече от когато и да е било в съвременната руска история. За сравнение миналата година са дефилирали 151 бронирани машини и 69 самолета.

Освен това на Червения площад крак ще набиват 16 500 военнослужещи, в това число войници от приятелски страни - Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Туркмения, Индия, Монголия, Сърбия и Китай. Както и миналата година, парадът ще се ръководи от командира на Сухопътните войски Олег Салюков и ще се приеме от министъра на отбраната Сергей Шойгу. Парадът започва в 10.00 българско време.