Бежанските центрове у нас са запълнени на близо 80 %

Политика

08-05-2015, 17:48

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Непосредствено преди лятната вълна

Средно на 78 % е запълнена легловата база в центровете за настаняване на бежанци. Това обяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол в отговор на питане на Магдалена Ташева от „Атака”.

Към настоящия момент у нас функционират четири центъра за настаняване на бежанци, в които има общо 5 130 легла.

Депутатът от „Атака” показа искане до Европейската комисия чрез една от дирекциите на МВР за финансова помощ в размер на 8 402 845.89 евро (16 385 549 лева) за „спешни мерки”. „За какви спешни мерки са нужни парите”, поиска да узнае тя.

Бъчварова поясни, че Държавната агенция за българите в чужбина подала искане до ЕК за отпускане на средства за спешна подкрепа по фонд „Убежище” по няколко мерки: извеждане от центровете на лица, получили международна закрила на външни адреси и 6-месечна програма за първоначална адаптация за 600 лица; осигуряване на необходимия допълнителен квалифициран персонал за предоставяне на закрила в България; ангажиране и обучение на 120 служители допълнителен персонал за процедурата по предоставяне на закрила с цел обслужване на 5000 души; осигуряване на преводачи; купуване на техника за видеоконферентна връзка и увеличаване капацитета за настаняване на граждани от трети страни и осигуряване на медицинска помощ.

Ташева видимо се разгневи и обвини Румяна Бъчварова в пренебрежение към интересите на българските граждани. „Вие сте много по-загрижена да осигурявате комфорт и благоденствие на прииждащите в България мюсюлмански и радикални маси, за които февруари турското разузнаване потвърди, че съдържат бойци на „Ислямска държава”, каза депутатът от „Атака”.

„Какви мерки взема вашето правителство срещу нахлуването на радикални ислямисти, терористи, главорези и прочие социална утайка от Близкия Изток под етикета бежанци”, запита още атакистката.

Бъчварова на свой ред увери, че щателно се проверяват влизащите през границите на България и се работи с Шенгенската информационна система.

По-късно от друг депутатски въпрос стана ясно, че заради повишаването на миграционния натиск по границата през по-топлия период, от МВР предвиждат да бъдат командировани полицейски служители от други областни дирекции на МВР по границата.

Със заповед от 10 март 2015 г. са обявени конкурси за постъпване на държавна служба в МВР за 100 щатни бройки, стана ясно от думите на Бъчварова. Тя посочи, че новоназначените служители в Смолян ще бъдат разпределени в Ново село, където миграционният натиск е силен.