Отчитат криза в строителството

Портфейл

08-05-2015, 15:52

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Забелязва се и спад на производството на храни

Намаление на оборотите и продукцията в ключовите икономически сектори на страната ни през март отчитат от Националния статистически институт. На месечна база има свиване при търговията на дребно, промишлеността и строителството.

Като цяло търговията на дребно е отчела намаление от 1,3 на сто съпоставено с февруари. То е най-сериозно при търговията с автомобилни горива и смазочни масла, което може да се обясни с факта, че именно през март се усети по-чувствително поскъпването на горивата.

По предварителни данни на Националния статистически институт през март 2015 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 0.8% в сравнение с февруари 2015 г.

През март 2015 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост – с 2.4%, в преработващата промишленост – с 0.6%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0.2%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на хранителни продукти – с 11.7%, производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 10.4%.

На годишна база намаление е отчетено при: производството на облекло – с 14.8%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 12.8%, производството на основни метали – с 10.3%, производството на напитки – със 7.3%.

При друг от ключовите отрасли – строителството, се наблюдава намаление и на месечна, и на годишна база.

През март за трети пореден месец продукцията в сектора спада, както спрямо предходния месец така и спрямо миналата година.

През третия месец на годината спрямо февруари строителната продукция се е понижила на сезонно изгладена база с 0.7%. Спад е регистриран както в жилищното строителство, така и в инфраструктурното.

На годишна база нещата изглеждат повече от тревожни в сектора на жилищното строителство, където през март е регистриран спад от 107% – също колкото и през февруари спрямо втория месец на 2014 г.

Общият годишен спад в сектора през март е 1.8%, тъй като в инженерното строителство на годишна база се отчита ръст от 9% спрямо третия месец на миналата година. И на тази база от началото на годината всеки месец е със спад.