Констатирани са 43 основни нарушения по случая с рухналия хотел "Вероника"

Нарушения са открити във всички звена по веригата за строежа в Слънчев ден

Проверката на Главна инспекция по труда по случая с рухналия хотел "Вероника" вече е приключила, като са открити нарушения по всички звена по веригата по строежа в Слънчев ден.

Проверката на Инспекцията по труда е започнала веднага след инцидента на 8 април, увери социалният министър Ивайло Калфин в рамките на парламентарния контрол.

Хотел "Вероника" рухна по време на ремонт и под руините му загинаха четирима работници, за които се оказа, че не са имали трудов договор с фирмата подизпълнител на обекта.

Ивайло Калфин предостави на депутатите стегнат отчет за резултатите от проверката на инспекторите по труда: установени са 43 нарушения на трудовото законодателство, наложени са 25 принудителни мерки и 14 постановления, издадени са 26 акта.

Всички фирми, които са били ангажирани с ремонта на хотела, са извършили основни нарушения, заяви Ивайло Калфин, включително и основният собственик "Пловдивски панаир" не е извършил всички дейности така, че да осигури безопасни условия на труд. Открити са нарушения и в проектите за ремонт, където, по думите на Калфин, реконструкция с нарушаване на основни елементи не е била предвиждана.

Дори и последната фирма по веригата, наела пряко работниците – не само не е осигурила безопасни условия на труд, ами и дала разпореждане на работниците да разрушават ръчно на първия етаж конструктивни елементи.

"Работниците не само са били без трудови договори, но не са имали нужната квалификация и не са преминали през необходимото обучение", заяви вицепремиерът.

Ивайло Калфин увери от парламентарната трибуна, че в момента с финансовия министър Владислав Горанов се обсъжда мярка да се търси и криминална отговорност (наказателна) при инциденти от такъв мащаб – нарушения на трудовото законодателство и загинали хора.

Социалният министър увери, че Главна инспекция по труда извършва целенасочени проверки именно по строежите, където има и най-много нарушения, и най-много инциденти.

Въпреки това, Ивайло Калфин подчерта, че особено в строителството отношение трябва да вземат редица институции и ведомства, тъй като един строеж минава през много разрешителни. Въпреки това, Калфин изказа мнение, че "ако не се стигне до наказателна отговорност, няма да има ефект".