Местан готов да се сражава за България

Политика

08-05-2015, 11:58

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почти половината българи не биха се сражавали за страната

Това бил най-естественият отговор на всеки български гражданин, смята лидерът на ДПС

Ролята на Турция е стратегическа. Тя е мост между Изтока и Запада и ДПС подкрепя нейната евроинтеграция като изключително важна. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в 50-минутно интервю по bTV, което започна с въпроса дали би се сражавал в защита на България.

Вчера излязоха данни от глобалното проучване на „Галъп интернешънъл болкан”, което показа, че почти половината от българските граждани не биха се сражавали за родината си.

„Като български гражданин – естествено, бих се сражавал. Това е най-естественият отговор, който бихте чули от всеки български гражданин, включително и от избирателите на ДПС”, заяви Лютви Местан и поиска да открои една важна инициатива на ДПС, която ще бъде домакин на конференция на либералните партии в ЕС, а темата на събирането е евроинтеграцията на западните Балкани.

„България трябва да има ясно дефиниран свой национален интерес. Това е интересът на интересите на България – да граничи с страни-членки на ЕС”, убеден е Местан.

„Тук сме на Балканите – тук има прекалено много история, тя тегне с особена сила. Този пристрастен прочит поражда и балканските национализми, а това е основен проблем за европеизирането и демократизирането на региона”, коментира Местан с критика към националистическите тежнения в българската политика.

На въпроса за демонстративното напускане на парламентарната зала при обсъждането на декларация за признаването на арменския геноцид, Лютви Местан се обяви против „избирателния прочит на историята и против трансформирането на исторически трагизми в настоящи разделителни линии”.

Освен това, Местан заяви, че „народите не носят отговорност за решенията на лудите глави”.

Лидерът на ДПС коментира и забраната в Изборния кодекс да се провежда политическа агитация на друг език, различен от българския. Той се позова на конституционното си право и международните договори, включително и Европейската конвенция за правата на човека.

Според него ограниченията, наложени в Изборния кодекс, нямат предимство пред тези нормативи.

На предстоящите местни избори през есента, Лютви Местан заяви, че отново „ще използва майчиния си език, когато има необходимост от това съобразно аудитория и при осигурен превод”.

„ДПС има ясна стратегия за местните избори. Като сигурни имаме 30 и няколко кмета, а имаме определящо значение за избора в още около 80 общини”, обясни той.

Лютви Местан обаче изрази притеснението си относно радикалните и фашистки тенденции, които се налагат както в дясно, така и крепят самото правителство. „Виждам, че Борисов като премиер, за разлика от коалиционните си партньори, е стигнал до редица изводи и е разбрал, че не може да се стигне до редица важни решения без подкрепата ДПС”, заяви Местан.

Той отново коментира думите на министър Петър Москов за „скот” и за „тумора ДПС” с възмущение: „Това е десният болшевик”.

„Аз мисля, че този министър трябва да бъде оставен да се нареформира. Неговият проблем не е ДПС. Неговият проблем са лекарите, а под прозорците му се чува „оставка”, допълни лидерът на ДПС като отговор на въпрос дали ще се иска вот на недоверие на правителството с мотив здравната политика, която води. Местан само посъветва българските граждани да гледат реформаторите „не в устата, а в ръцете”.