Племенникът на Вапцаров: Ще изградим модерен музей в Банско, не хотел

Делото на наследниците на поета срещу общината се точи заради вещи лица

Пресмятане от вещи лица на наемите в курорта Банско и направените инвестиции от общината в музея "Никола Вапцаров" бави изхода на делото на наследниците на големия поет срещу общината. Следващото заседание в Окръжен съд – Благоевград ще е през юни. Вапцарови настояват за 500 000 лева обезщетение за пропуснати ползи от 2003 г. насам. Внесоха два иска – за въвод във владение и за неправомерно ползване на имота, на който те са собственици.

Никола Вапцаров, внук на брата на поета Борис, уточни, че спорът с общината датира от 1992 г. Исканата сума е изчислена на базата на средния наем в Банско на подобна сграда. "Има решение от 1998 г. на ВАС, че ние сме собственици на имота и за отмяна на актовете за одържавяването му. Разполагаме и с нотариални актове. Не искаме да правим хотел, както се говори. Желанието ни е да развиваме нов тип музей, в него да работят млади хора, които знаят чужди езици. За целта ще използваме тези пари, те ще са за издръжката на сградата. Готови сме да си партнираме с общината, заедно да стопанисваме музея. Но няма да допуснем да се променят статута му и името му", увери праплеменникът на поета Никола Вапцаров, който е роден на датата, на която е разстрелян авторът на "Моторни песни".

По делото има и насрещен иск от община Банско, която претендира за 1,5 милиона лева обезщетение за направените в продължение на 5 години строително-монтажни работи.

"Съдът назначи експертизи, които са важни, но все още не са готови. Вещите лица трябва да уточнят какъв е наемът на такива обекти в Банско през годините от 2003 г. насам. за да стане ясно какво е нашето обедняване за този период. Те ще установят и какви са реалните разходи на община Банско по поддръжката и ремонта на музея", заяви Никола Вапцаров пред standartnews.com.