Учениците от 15 гимназии ще учат и работят отесента

Общество

08-05-2015, 06:21

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бизнесът влиза в образованието

Учениците от 15 професионални гимназии ще учат и работят от есента. Това стана ясно на втората национална дискусия "Да! На българската икономика", организирана от "Стандарт" и КРИБ в Панагюрище. Първите 5 пилотни проекта за дуално обучение са финансирани от швейцарското и австрийското правителство. Новите десет са договорени с кметове и школски директори от Българската минно-геоложка камара, обяви нейният шеф Лъчезар Цоцорков. Това са професионалните гимназии в Раднево, Мадан, Пирдоп, Перник, Ботевград, Панагюрище, Плевен, Русе, Варна и София. "Убедени сме, че държавата не може да реши сама проблема с липсата на средни и технически кадри за индустрията, ние решихме да предприемем стъпки", обясни Цоцорков.

Бизнесът влиза в образованието

Индустриалци пишат закона и учебните програми за професионалното обучение

50% квота в настоятелствата на колежите ще имат браншови и работодателски организации

Бизнесът влиза в образованието. Представители на индустриалните камари и работодателските организации ще участват в подготовката на промените в Закона за професионалното образование. Те ще имат водеща роля при съставянето на учебните програми за професионалните гимназии.

Бизнесът ще има и 50-процентова квота в настоятелствата на бъдещите професионални колежи. Това съобщи просветният министър Тодор Танев по време на втората национална дискусия "ДА! На българската икономика", организирана от "Стандарт", КРИБ и Българската минно-геоложка камара в Панагюрище. "Стандарт" за първи път събра на една маса вицепремиера Ивайло Калфин, министрите Тодор Танев, Теменужка Петкова и зам.-министъра на културата Бони Петрунова с над 100 крупни индустриалци, ректори, браншови организации, директори на професионални училища и синдикалисти. Форумът, който се излъчваше пряко в ефира на телевизия Канал 3 и радио К2, бе посветен на огромния недостиг от кадри за индустрията.

"Днес индустрията на България се нуждае от своите нови, високи стандарти. Но те се налагат от хора. Затова днес най-важни за успешния бизнес са новите кадри - образовани, квалифицирани, с опит, тесните специалисти в производството, в добивната и преработвателната индустрия, ръководителите на обекти и производствени цикли", откри дебата главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова.

Специален орган, в който ще участват четирите големи работодателски организации, за да правят заедно образователните политики в областта на подготовката на кадри, разкрива Тодор Танев към образователното министерство. В МОН вече ще има и дирекция "Професионално образование". "Заварих професионалното образование сираче", каза министър Танев. И се обърна към бизнеса: "Подарявам ви отворената врата на министерството.

Тодор Танев обеща на индустриалците, че заедно с тях ще направи критерии за професионално-квалификационните степени, наричани някога разреди, защото "който ги е писал, е бил нещо средно между глупав и идиот". Те вече ще бъдат по-ясно дефинирани, като професионалните гимназии ще подготвят кадри с до втора и трета професионално-квалификационна степен, а новите професионални колежи ще подготвят такива с четвърта и пета, тоест кадрите, от които бизнесът има крещяща нужда - майстори и ръководители на обекти. Танев обяви също, че браншовите организации ще участват в целия процес на подготовката на кадри от писането на програми и заявки за прием до холограмните стикери, които се поставят в дипломите. Те ще определят и броя на необходимите часове, тъй като, според Танев, е свършило времето, когато "това се е правело от колегите в МОН".

Министърът заяви също, че в колежите ще преподават добри учители от професионалните гимназии, които ще бъдат назначавани след изпит. Колежите ще имат две нива. Първото ще се подготвя от хора с 4-а квалификационна степен - майстори. Като преподаватели в него ще се вливат практици, изкарали курс по педагогика. Второто, по-високо ниво на колежите, ще готви ръководители на обекти. Нито едно от двете нива обаче не може да се смята за висше образование. В дипломите на младежите ще пише "специалист". Второто ниво обаче ще дава точки за прием в университет, където продължилите образованието си ще стават бакалаври и магистри.

Местните власти в 7 града искат да разкрият професионални колежи. Лъчезар Цоцорков от "Асарел Медет" отправи няколко искания към просветното министерство, част от които министър Танев светкавично прие. Цоцорков настоя МОН да внесе промени в Закона за публично-частно партньорство, за да може бизнесът безпроблемно да прави инвестиции съвместно с образованието.

10 професионални гимназии в страната започват прием на ученици за дуално обучение наесен по заявка на Българската минно-геоложка камара. Това са професионалните гимназии в Раднево, Мадан, Пирдоп, Перник, Ботевград, Панагюрище, Плевен, Русе, Варна и София.

"Убедени, че държавата не може да реши сама проблема с липсата на средни и технически кадри за индустрията, ние решихме да предприемем стъпки за по-бързото внедряване на дуално обучение в страната", заяви председателят на Българската минно-геоложка камара и председател на Надзорния съвет на "Асарел Медет" Лъчезар Цоцорков. Избраните 10 професионални гимназии ще приемат от новата учебна година ученици след седми клас, които от 10-и клас ще започнат практиката си на реални работни места в компании от минно-добивната и минно-преработвателната индустрия. Фирмите в отделните региони вече започват активна кампания за привличане на младежите в тези професионални гимназии. Ще се проведат срещи с родители на деца, които в момента са 5, 6 и 7 клас, за да им бъде разяснена възможността за реализация и стажуване, ако бъдат избрани въпросните гимназии. Отделно всяка компания, според региона, ще може да влезе в училищното настоятелство и така пряко да контролира учебния процес. Фирмите имат готовност с осигуряването на наставници и работят за адаптиране на учебните програми според нуждите на търсените специалности, както и за обучението на учители специалисти. Компаниите дори планират да дават стипендии на отличните ученици. "Ще настояваме пред Министерство на образованието всички специалности, заявени от бизнеса, в избраните от нас базови гимназии да бъдат обявени за защитени професии", заяви Цоцорков. Това означава, че не могат да бъдат закривани паралелки, в които броят на учащите е по-малко от 15.

Копирано от standartnews.com