Закърпваме въздушната си отбрана с два-три МиГ-21

Политика

07-05-2015, 17:39

Снимка:

md.government.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Няма основание за безпокойство за отбраната ни, увери министър Ненчев

Няма никакво основание за безпокойство за въздушната ни отбрана. Това стана ясно от коментара на министъра на отбраната Николай Ненчев след заседанието на ресорната парламентарна комисия.

Има възможност с наличните ресурси, с които разполагаме до края на годината, дори и до средата на следващата да поемем изцяло охраната на въздушното си пространство, каза той.

По думите му, се вземат мерки за увеличаване средствата за модернизация на армията ни и даде за пример решенията от КСНС при президента. „Моето усещане е, че в правителството има воля и желание за подкрепа”, изтъкна министър Ненчев.

Засега не се налагал ремонт на МиГ-овете ни. На следващо заседание на комисията по отбрана в Народното събрание по-подробно ще се обсъди ситуацията с ВВС.

Председателят на ресорната комисия Михо Михов коментира на свой ред, че други страни-членки на НАТО няма да поемат охраната на въздушното ни пространство. Самият Михов подкрепя ремонта на МиГ-29.

Засега щели да се поддържат самолетите МиГ-21. От тях имаме 2-3 самолета, които можели да се погрижат за охраната на въздушното ни пространство, а пък и НАТО позволявало използването на по-старата версия на самолетите.

От думите на Михов стана ясно, че се търсят средствата за ремонта на МиГ-овете.

На въпрос не вижда ли в решението за МиГ-21, представено от военния министър, опит за потушаване на скандала, той отговори: „Моята интуиция ми подсказва, че има нещо като 50/50, но това не говори сериозно за Министерство на отбраната и щаба на отбраната, ако го приемем така”.