Патриотичният фронт иска на 17 май да почитаме жертвите на османската репресия

Политика

07-05-2015, 12:41

Снимка:

© Sofiautre.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

На тази дата се отбелязва Денят на мъчениците от Батак

Патриотичният фронт се обръща към всички депутати с искане да подкрепят тяхна декларация за масовото изтребление на българи по време на турското робство, Освобождението, както и по времето на изселването на българите от Тракия.

Това стана ясно от брифинг на лидера на НФСБ Валери Симеонов в Народното събрание.

Той припомни редица случаи на гонения и икономически репресии по времето на Османската империя. Патриотите настояват 17 май – денят на клането в Батак, да бъде обявен за ден, в който да се почитат жертвите на османската репресия.

„Тази декларация ще осъди изтреблението на българите в Османската империя”, по думите на Валери Симеонов. Така той отговори на въпрос как такава декларация ще се отрази на отношенията между Турция и България.

Искаме да получим по-широка подкрепа, каза Валери Симеонов. В името на широката подкрепа се използвала думата „османска”, въпреки че по мнението на патриота навсякъде в историята се говорело за Руско-турска освободителна война.

На въпрос на News.bg дали ако такава декларация бъде приета, ще може да служи на наследниците на тракийските бежанци да имат претенции към Турция, той каза, че подобна декларация, както и решението, осъждащо насилието над арменците, не носят никакви юридически права за наследниците.

„Единственото, което може да се направи, е лицата да отправят претенциите си към турската страна”, обясни Валери Симеонов. По мнението му, тракийските бежанци могат да настояват за обезщетение на основата на Ангорския договор.

В самата декларация от Патриотичния фронт описват и издевателствата на Османската империя – еничарство, насилствена ислямизация чрез убийства, отвличане на момичета и момчета и др. През цялото 5-вековно робство, според различните изследователи, са убити 5 милиона души. Само през Априлското въстание жертвите са 40 000. При Баташкото клане избитите са около 5000. Стотици хиляди са жертвите на гоненията от Тракия.