Таксата за платените зони за паркиране вече се нарича цена

Депутатите приеха спорната промяна за платеното паркиране

Народните представители приеха таксата за платените зони за паркиране в закона да се нарича цена.

По-рано тази сутрин пред парламента имаше малоброен протест, който се обяви против тази промяна. След повече от час дебати обаче депутатите все пак прокараха на второ четене текста по вносител.

Заради думата „такса” в закона общините, в които има платени зони за паркиране, трябва да докажат, че събраните пари отиват за конкретната дейност, а в София с тях се покриват и разходи за градския транспорт.

Когато е формулирано като „цена”, не е разходообвързано, гласи основният аргумент против промяната.

„Да се разсъните и да се концентрирате на първо място”, призова по време на дебатите колегите си депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров. По думите му текстът, който ще регулира сините и зелени зони в големите областни градове, е зле написан.
„Кара ме да си мисля, че с него някой цели да обслужи тесен корпоративен интерес. Приходите няма да влизат в общинския бюджет”, възмути се Байрактаров. Той се обяви „за” защита на обществения интерес, влизане на парите в общинския бюджет и контрол на събирането на приходите.

Левицата се обедини в становището си с патриотите, като социалистите призоваха колегите си да застанат зад обществения интерес. „Наредбата на Столична община след няколко дена ще е обявена за недействителна и трябва да решим проблема. Подкрепете предложението на ПФ”, призова Георги Свиленски от БСП.

Дора Янкова от столетницата пък предпочете да се обърне директно към гражданите. „Скъпи столичани, очаквайте от следващата година след изборите увеличаване на цената за паркиране”, предрече депутатката, ако предложението на ПФ не бъде прието.

„Мен ме притеснява, че по този прагматичен въпрос усещам, че извадихте флаговете, барабаните и тъпаните на предизборната борба за местните избори и почнахте да плашите хората”, възмути се от думите й гербаджията Данаил Кирилов.

След споровете обаче предложението на патриотите така и не мина, след като само 53 депутати го подкрепиха. 77 застанаха срещу него, а 18 се въздържаха. За сметка на това обаче текстът по вносител беше приет с гласовете на 93 народни представители.