От стадион Берое тръгна футболната фиеста на Европейското първенство за юноши (снимки)

Спорт

06-05-2015, 20:39

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стилиян Петров идва на "Берое" за Европейското

Евро 2015: Откриването (фоторепортаж)

Стилиян Петров е посланик на евротурнира

От днес Стара Загора заживя с футболната емоция на едно от най-грандиозните спортни събития за България – Европейското първенство за юноши, което беше открито тържествено на стадион Берое от министъра на спорта Красен Кралев, кмета на Стара Загора Живко Тодоров и голямата звезда на българския футбол Стилиян Петров, който е посланик на евротурнира.

ВИЖТЕ ФОТОРЕПОРТАЖ »

Това домакинство е изключително важно за България, не само защото ни представя пред света, но и защото популяризира спорта сред младежта у нас. Тази млада публика тук днес е гордостта на България, затова ще продължим да подкрепяме спорта и най-популярната игра, заяви в приветствието си министър Кралев.

Искам да приветствам оттук всички любители на футбола по целия свят и да ги поканя да дойдат в България и в Стара Загора! Да видят нашия красив град, с топли хора, прави улици и исторически забележителности, каза кметът Живко Тодоров. Той призова всички да подкрепят българските национали тази вечер, за да бъде победата наша.

С "Българи, юнаци!” многохилядната публика приветства на терена младежкия ни национален отбор, който играе в първия мач срещу тима на Хърватия. Общо 8 мача от УЕФА Eвропейското първенство за юноши ще се играят на стадион Берое до 22 май. Тук ще има и най-много мачове от най-оспорваната група D, където са Италия, Англия, Холандия и Ирландия. За първи път в България се организира първенство от подобен ранг. Това е първото участие на юношеския ни национален отбор от 1991 година насам. Само веднъж в историята, преди цели 56 г., България е домакин на футболни еврофинали (тогава до 19 г.).

С отличната си спортна база и усилията на администрацията на кмета Живко Тодоров, футболна Стара Загора успя да се пребори за домакинството, което в дните на срещите ще доведе в града няколко хиляди души- футболисти, клубни екипи, гости, фенове, представители на българския и европейския футбол. През последните 2-3 години стадион "Берое" придоби европейска визия и може да посреща мачове от съвсем различен мащаб. Двете купи и една суперкупа на България, които ПФК "Берое" спечели след 2010 г., значително повдигнаха самочувствието на Стара Загора като футболен град. 54 телевизии от цял свят ще предават футболните двубои на стадион Берое. Свободната продажба на билети ще се извършва на касите на стадион Берое, в дните, в които има насрочени мачове. Цената им е 2 лв. за всички срещи от шампионата.

Програмата по откриването на Евро‘2015 на стадион "Берое" започна в 18.00 ч. с изпълненията на Общински народен ансамбъл "Загоре", Гери и Детска музикална формация "Звездопад“. На стадиона по-късно излязоха Дивна и хип-хоп формацията The Scary Shadows.

Много изненади и подаръци получиха феновете, участвали в томболата, сред които и официалната топка на европейското първенство Adidas Conext15. От 400 души, справили се с предизвикателството на UEFA Fun Park беше изтеглено името на Йордан Данев, който получи мобилен телефон. Топки Conext15 с автографи на Стилиян Петров и Мартин Петров спечелиха билети с номера 3048 и 2844 от присстващите на стадиона. Хиляди ученици от Стара Загора, на които бяха раздадени безплатни билети по изричното настояване на кмета Живко Тодоров, успяха да посетят официалното откриване и да изпитат завладяващата футболна емоция и да се докоснат до големия спорт.

Футболен терен с изкуствена настилка беше открит по-рано днес на стадион Трейс Арена в кв. "К. Ганчев" в присъствието на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, Павел Колев - директор на организационният комитет на Европейското първенство по футбол за юноши до 17 години, председателят на БФС Борислав Михайлов, Емил Костадинов - член на Изпълкома на БФС , изп. директор на БФС Борислав Попов, заместникът му Антон Попов и Гoшо Гинчев - съветник на министъра на младежта и спорта. 350 000 лв. е е осигурило спортното ведомство за терена, това е първата инвестиция в спортна инфраструктура на кабинета, съобщи министър Кралев. За пореден път показваме, че местната и изпълнителна власт могат да бъдат добри партньори, каза той. По думите му, Министерството на спорта ще продължи да инвестира в изграждането на футболни игрища в страната, съвместно с БФБ. Кметът Живко Тодоров благодари за терена, който ще даде възможност и на децата на Стара Загора да тренират и да носят успехи на България като героите ни от 1994 г., някои от които присъстваха на церемонията.

Националните младежки отбори, участници в Европейското първенство по футбол за юноши, ще провеждат своите тренировки на Трейс Арена. Отборът на Ирландия ще тренира на 9.05.(събота) от 17.00 ч. и на 12 май (вторник) от 18.00 ч.