Предлагат 21 и 25 май да са неучебни дни

Общество

05-05-2015, 16:01

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

За по-добра организация на държавното външно оценяване, матурите и честванията за 24 май

21 и 25 май да бъдат неучебни дни, предлагат от синдикат „Образование”. Предложението е отправено до просветното министерство.

Аргументите са да бъде създадена по-добра организация на държавното външно оценяване, матурите и честванията по случай 24 май – Ден българската писменост и култура.

От синдиката изтъкват, че работещите в системата учебни заведения и регионални инспекторати са натоварени с организацията на традиционните вече „две в едно” матури и външни оценявания, но много трудна би била организацията в учебните заведения с двусменен режим на организация на учебно-възпитателния процес.

21 май се пада между две външни оценявания. Според синдикалистите, за учителите би било безкрайно трудно да създадат добра организация за провеждането им.

В съобщението до медиите се отбелязва, че в огромна част от учебните заведения у нас учениците учат на две смени. Родителите и учениците са притеснени за това как тези, които са втора смяна и свършват занятия в 19.00 часа на 22 май, ще бъдат готови и мобилизирани за теста рано на следващата сутрин.

Синдикат „Образование” коментира, че още по-трудно би било създаването на организация от директорите на училищата за 22 май при условие, че учителите и администрацията са работили до 20.00 часа предишния ден.

Доста учебни звена са решили да ползват спортния си празник на този ден, но твърде много от тях са го използвали вече по-рано.

Повечето родни учители ще бъдат ангажирани в организирането на мероприятия във връзка с честването на 24 май. В тази връзка вече десетилетна традиция е 25 май да бъде неучебен, като своеобразна компенсация за заетостта на учителите и учениците на 24 май, който е национален празник.

Синдикат „Образование” очаква министърът да приеме предложението, като посочва, че това ще предотврати хаоса в системата.