Отчитаме над 128 млн. евро чужди инвестиции само за първите два месеца

Портфейл

05-05-2015, 14:37

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

На 1,29 милиарда евро възлизат чуждите инвестиции през цялата минала година

Увеличаване на чуждестранните инвестиции, отчитат от Министерството на икономиката.
Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева коментира, че за ведомството е приоритет привличането на инвестициите като цяло, но особено внимание се обръща на влагането във високите технологии с производства и устойчиви работни места.

За да има инвестиции, бизнес средата трябва да е достатъчно прозрачна и добра за инвестиции, смята зам.-министърът на икономиката. Тя смята, че кабинетът върви в правилната посока за подобряване на бизнес климата у нас.

За първите 2 месеца на 2015 г. чуждестранните инвестиции в България възлизат на 128,2 милиона евро, похвали се Даниела Везиева. На 1,29 милиарда евро възлизат чуждите инвестиции през цялата минала 2014 г.

На церемония в Министерството на икономиката Везиева връчи сертификат за инвестиция клас „А” на „фьосталпине ФАЕ София” ООД.

Компанията е основен доставчик на компоненти за железопътната инфраструктура, поддръжката и разширяването на железопътни трасета.

Мажоритарният дял във „фьосталпине ФАЕ София” ООД е собственост на австрийската voestalpine VAE GmbH, световен лидер в производството на компоненти за железопътната инфраструктура.

Инвестиционният проект „Конкурентно развитие” предвижда разширяване на производствената и складова база на компанията в град София, като започва през 2014 г. и предвижда разширяване на съществуващото производствено предприятие и диверсификация на дейността на компанията с нови продукти – реброви подложки за ж.п. стрелки и релси.

Инвестицията е на стойност над 5 милиона лева и предвижда разкриването на 52 нови работни места. В рамките на проекта върху площ от 300 квадратни метра ще бъде изградена нова сграда за производство и складиране на материали и готова продукция.

С реализирането на проекта дружеството ще увеличи и поднови технологичните си мощности с цел задоволяване на пазарното търсене в сектор ж.п. транспорт. Очаква се след пускането в експлоатация на новия обект приходите от продажби на компания да достигнат 17,5 - 18 милиона лева на година.

„Участвали сме във всички български проекти за модернизация на ж.п. линията”, похвали се управителят Симеон Евтимов. „Участваме в изграждането и на новите метролинии”, допълни той.

Фирмата се развива успешно вече 17 години, каза Евтимов. До 50% от оборота на компанията се реализира от износ. От думите му стана ясно, че компанията е решила да разшири производствените си дейности заради перспективата за по-нататъшно развитие на масовия транспорт в България и инвестициите за интегриране на железниците ни с европейските ж.п. системи.

Компанията е доволна, че изнася продукция. Още по-голямо ще е удовлетворението ни, ако направените инвестиции се възвърнат основно чрез реализация на нашата продукция за задоволяване потребностите на българския железопътен транспорт, каза Симеон Евтимов.