Спешни случаи няма да бъдат връщани, увери шефът на НЗОК

Общество

05-05-2015, 12:08

Снимка:

medicalnews.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Д-р Глинка Комитов иска нули вместо болнични бюджети

Надявам се от 2016 г. със законови промени да не се дават бюджети на болниците, да им се пишат нули, които да се превръщат в цифри, след като бъде отчетена дейност и тя бъде проверена спрямо предварително договорените обеми. Това коментира шефът на НЗОК д-р Глинка Комитов, цитиран от bTV.

„Сега болниците като видят някакъв бюджет, се чувстват длъжни да го усвоят”, посочи той.

По думите му, в диалог с Българския лекарски съюз ще се уговарят както обемите, така и цените на медицинските дейности.

Той се обяви и за законова възможност Здравната каса да прави както внезапни проверки, така и такива преди и след плащане.

Комитов подчерта, че в момента в ситуации като тази с онкодиспансера във Варна, където болничната аптека препродава скъпи медикаменти, е необходим по-строг контрол, тъй като в момента санкциите са твърде малки.

Той каза още, че всички лекарства и дейности за онкоболни, хемодиализните случаи, ражданията и новородените, както и интензивните грижи ще се плащат, а има и възможности спешните състояния да не бъдат връщани.

Д-р Глинка Комитов подчерта, че резултатите от проверката на „Софиямед” ще станат готови днес, но качеството на медицинската дейност в частната болница е под надзора на ИА „Медицински одит”.