Румяна Бъчварова е най-влиятелна след Борисов, сочат анализатори

Арт и Стил

05-05-2015, 11:50

Снимка:

novanews.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Управляващото мнозинство е стабилно, въпреки честите напрежения между партньорите

Управлението преодолява собствените си кризи. Това сочи анализ на Института за дясна политика. Управляващото мнозинство е стабилно, въпреки честите напрежения между партньорите. Основният фактор за тази стабилност е липсата на алтернатива.

Най-тежкото изпитание за кабинета, според Института за дясна политика, е оставката на министър Веселин Вучков. Тази криза обаче е преодоляна с избора на Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Тя поела допълнителна отговорност в един кризисен момент, което било показателно, че доверието на премиера към нея било високо.

Според Института за дясна политика, Бъчварова овладяла МВР и доказателство за това била ситуацията в ТВ7. Тя веднага приела подадените оставки от шефа на 6 Районно управление и на заместник-директора на СДВР.

Успех за кабинета е и борбата с контрабандата. Увеличените приходи били знак за стабилизиране на властта. Ефективна била и политиката на кабинета „Борисов 2” в сферата на енергетиката. Според Института за дясна политика обаче има забавяне на заявените реформи в здравеопазването и пенсионното осигуряване.

Според изследването, вицепремиерът Румяна Бъчварова става най-влиятелният член на правителството след министър-председателя Бойко Борисов.

Направен е и анализ на състоянието на БСП, която се намирала в тежко положение преди местния вот. При провал на изборите е напълно възможна и смяна на лидера. В столетницата най-стабилно било лобито на Сергей Станишев.

Според Института за дясна политика и ДПС е в криза. Партията била изолирана, а лидерът Лютви Местан не успял да се справи с негативния образ на ДПС. ДПС постепенно губи от своята физиономия, изтъкна Нено Димов от Института за дясна политика. Формацията направила гаф да се откаже от властта при управлението на Пламен Орешарски, без да си осигури участие в следващата власт.

Според Института за дясна политика Реформаторският блок ще се рестартира след местния вот. До президентския вот РБ щял да прерасне в единен политически субект. Според Института за дясна политика подобен процес може да съвпадне и с по-сериозен следизборен ремонт на правителството.

Патриотите се стабилизират и успешно запълвали изоставената от „Атака” ниша.

Депутатите на АБВ и лидерът Георги Първанов живеели в паралелни политически животи. Първанов не осъзнавал, че партията му е част от дясно мнозинство. След местните избори, според института, напрежението в АБВ щяло да ескалира и е вероятно партията да отрече окончателно своя създател.

„Атака” пък продължавала да се развива като партия на руския интерес у нас.  Проблемите на Волен Сидеров можели да дойдат от конкурентни русофилски проекти като този на Велизар Енчев.

Въпреки привидното спокойствие на повърхността, в българската политическа система протичат процеси, които ще бъдат от съществено значение през следващите години, изтъкна ексдепутатът Нено Димов. Най-значимият от тях е формирането на либерално-консервативен разлом, допълни той. След предсрочния вот през 2014 г., по думите му, се оформила пълноценна постпреходна десница.

Има два сектора, в които реформите зациклиха – здравеопазване и социална реформа, подчерта Нено Димов. Социалният министър и здравният министър не се справяли. Димов си обяснява високия рейтинг на министър Петър Москов с някои негови действия в началото на мандата. Ако тенденцията продължи, аз не очаквам този рейтинг да се запази, коментира той.

Кабинетът бил стабилен, по мнението му и дори оттеглянето на АБВ от управлението нямало да спъне управлението.