Над 1400 ученици са отпаднали от училище през последния срок

Общество

05-05-2015, 10:07

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Повечето деца са спрели да влизат в час по семейни причини

1407 ученици са отпаднали от клас през последния учебен срок, пише „Монитор”, позовавайки се на информация от образователното министерство.

Болшинството от учениците са престанали да посещават класните стаи по семейни причини – 902. Заради натрупани отсъствия пък 496 деца са напуснали образователната система, а заради слаб успех – 9.

За миналата учебна година 3490 ученици са престанали да посещават училище, според данните на образователното министерство. Тази информация обаче се разминава с представените данни на НСИ, според които за учебната 2013/2014 г. 13 800 ученици са напуснали школата по различни причини.

Най-голям е броят на отсъстващите и отпаднали ученици в Сливен, София-град, София-област, Пловдив, Бургас, Варна. Най-често това са ученици в прогимназиален и гимназиален етап.

Сред основните причини за допуснатите неизвинени отсъствия, посочени от директорите, са ниска мотивация и незаинтересуваност, липса или слаб родителски контрол, както и нисък социален статус, обясни зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.