Френската крайна десница изключи основателя си Жан-Мари льо Пен за скандални изказвания

Свят

05-05-2015, 06:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В кампанията за местните избори ще го замести внучката му Марион льо Пен

Френската крайно дясна партия „Национален фронт" изключи от редиците си своя основател и почетен председател Жан-Мари льо Пен, предадоха информационните агенции.Членството му в партията беше прекратено на фона на скандал, избухнал заради негови изявления в пресата.

В тях ставаше дума за политиката на маршал Филип Петен, който си е сътрудничил с нацистите, както и за отношението му към Холокоста. По думите му, нацистките газови камери са просто „подробност от историята".

По-рано политикът обяви, че отказва да напусне партията. След заседание на ръководния орган на политическата организация Жан-Мари льо Пен заяви, че са му предложили да се откаже от политическата си дейност, но той е отхвърлил подобна възможност и е запазил поста си на почетен председател. 

Същевременно политикът отказа да се яви пред дисциплинарния борд, свикан, за да реши съдбата му в партията.

По-рано, заради скандала, той оттегли кандидатурата си от кампанията за местните избори. Вместо 86-годишния политик в региона, обхващащ Прованс, Алпите и Лазурния бряг, националистите ще бъдат представлявани от 25-годишната му внучка Марион Мерешал льо Пен.

По-рано неговата дъщеря Марин льо Пен, която е лидер на партията, определи изказванията на баща си пред пресата като политическо самоубийство. Според нея баща й „не трябва повече да говори от името на партията „Национален фронт".