Предлаганите промени са в интерес на работещите в сектор „Сигурност”, смята Калфин

Служителите в сектора получават неща, за които настояват от много време, според вицепремиера

Предлаганите промени в пенсионната система, които засягат сектор „Сигурност”, са в интерес на работещите в МВР и отбраната. Това коментира в интервю за „Дарик” вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

По-рано днес представители на няколко ресорни синдиката предупредиха, че ако предложенията за въвеждане на пенсионна възраст при униформените бъдат приети, огромна вълна от напускащи ще сполети МВР.

„Направените предложения са в интерес на работещите в сектор „Сигурност” – не само в МВР, а и в другите ведомства”, категоричен е Калфин. По думите му, голяма част от тях са взети в резултат на срещи с техни представители. Министърът призна, че е доста учуден от позицията на хора от няколко ресорни синдиката, заявени по-рано през деня, и допълни, че те не са единствените представители на служителите в МВР.

„Това, което предлагаме, е в интерес на работещите в системата. Примерно те да могат да ползват 18 години стаж в системата при 27 години общ трудов стаж и след като вече са излезли от тази система. Това означава, че бивши служители могат да го използват и да се пенсионират. На второ място, правото за излизане в пенсия може да се ползва, без да е необходимо напускане преди това на службата, което значи, че ценните кадри биха могли да работят по-продължително в системата и да получават пенсия. На трето място, проблемът с това, че родените след 1960 г. имат намалени пенсии в момента в този сектор, понеже част от средствата им са блокирани в универсални пенсионни фондове, също се решава и те си получават пълните пенсии”, добави вицепремиерът.

По думите на Ивайло Калфин, това са големи промени, които са в интерес на работещите в сектора и според него е много странно, че синдикатите с лека ръка заедно с всички промени в пенсионната система отхвърлят и тях. „Надали могат да обяснят на членовете си подобно поведение”, каза още министърът. „Да, има пенсионна възраст”, напомни Калфин, като подчерта, че тя е много близка до фактическата възраст, на която служителите в сектор „Сигурност” се пенсионират в момента, а в същото време те получават неща, за които настояват от много време. Според Калфин, това би трябвало да бъде честната позиция на синдикатите и изрази надежда те да имат достойнство да я изразят.

„Засега няма проблем с премиера и в диалога с колеги, но аз съм поел пред тях ангажимент, че ще направя тези промени, които са обяснени, публично дискутирани и в интерес на служителите в системата и точно това правя”, поясни Калфин.

Той призова да не се говори за лобита, а за обективни промени кое е в интерес и кое не е за служителите в сектор „Сигурност”. „Мога да споря с всеки, че промените са в интерес, а това, което някои хора искат – да си изберат това, което им харесва, а това, което не им харесва, да не го правят, няма как да се получи”, категоричен е вицепремиерът.