Провежда се глобална седмица за пътна безопасност „Спаси живота на децата”

Общество

04-05-2015, 15:23

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Целта е промяна на ситуацията по пътищата

В световен мащаб всеки ден 500 деца губят живота си след пътнотранспортно произшествие, което се равнява на учениците в едно цяло училище. В България през миналата година при пътни инциденти са загинали 33 деца, а повече от 1000 са ранени.

За да бъде ограничена загубата на детски животи и то по вина на възрастните, през тази седмица до 10 май ще се проведе Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН. След 2007 г. и 2013 г. сега отново ще се проведе глобална седмица за пътна безопасност, чиято цел е промяната на ситуацията по пътищата.

Тази година кампанията е под патронажа на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на председателя на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева.

Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН се реализира с подкрепата на много институции, сред които Министерството на образованието, Българския червен кръст, Българската национална телевизия и Българското национално радио. Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обясни, че това е кауза, която има за цел да привлече вниманието на хората и те да бъдат по-отговорни на пътя.

Днес ще бъде дадено официално начало на инициативата във всички областни дирекции на МВР с раздаване на брошури на водачите. Комисар Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция” в Главна дирекция „Национална полиция” заяви, че на 8 май ще бъде почетена паметта на загиналите деца в пътнотранспортни произшествия.

Призовани са всички държавни институции да се включат чрез пускане на озвучителни системи, полицейските автомобили ще пуснат своите сирени и сигнални лампи, а в училищата електронните звънци ще звучат в продължение на една минута точно в 12.00 часа.