Призовават Плевнелиев да присъства на парада в Москва по случай Деня на победата

Политика

04-05-2015, 15:07

Снимка:

Прессекретариат на държавния глава

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Нито един роден политик няма да участва в тържественото отбелязване в Русия

Десетки мероприятия в страната ще се проведат по случай 9-и май – Деня на победата. На пресконференция в БТА организационните комитети представиха богата програма в чест на 70-годишнината от победата над фашизма.

Припомняме, страната ни ще има само вътрешнонационални чествания на Деня на победата. Нито един роден политик няма да участва в тържественото отбелязване в Москва. Макар държавният глава Росен Плевнелиев да получи покана, той отказа в полза на мероприятията за Деня на Европа. Единствено родният ни посланик в Руската федерация Бойко Коцев ще положи венец пред Гробницата на Незнайния воин в Москва.

„България и народът да покажат уважение към разгрома над фашизма. Участието ни в тази война е сложно и противоречиво. Да покажем, че уважаваме историята си и историята на другите страни”, призова политиците ни Симеон Симеонов от „Отечествен съюз”. Според него е редно държавниците ни да уважат тази дата и да се присъединят към традиционния парад в Русия.

Празненства по случай победата над фашизма ще има в столицата през целия ден на 9-и, обявиха от Форум „България-Русия”. Сборният пункт ще е при Паметника на Съветската армия, където в 11.00 часа започва поднасяне на цветя и венци. Следват редица концерти и традиционен парад. Руското правителство пък ще връчва ордени на родните ветерани от Втората световна война на 8 май.

Организаторите обявиха, че по инициатива на Столична община провели анкета за съдбата на Паметника на Съветската армия, който често предизвиква противоречиви реакции.

Според резултатите близо 75% от запитаните не подкрепят демонтирането му, а дори се обявяват в полза на реставрация. Стана ясно и че по банкова сметка вече се набират дарения за реставриране, а суми идвали от цялата страна.