Работим не повече от 12 часа на ден

Общество

04-05-2015, 06:12

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Увеличават социалната пенсия за старост

Служителите на гъвкаво работно време ще могат да работят най-много по 12 часа на ден. Това предвижда проект за промени в Кодекса на труда, подготвени от социалното министерство, пише "Труд".
И в момента законодателството дава право работодателите да въвеждат работно време с променливи граници. Те определят времето, през което работникът трябва задължително да се труди - например от 10 до 16 ч. Извън тези часове служителят може да избере кога да отработи останалите 2 часа до пълния 8-часов работен ден. Например от 8 до 10 ч или от 16 до 18 ч.
Идеята на социалния министър Ивайло Калфин е възможностите за гъвкаво работно време да се разширят. Предложението е работодателят да определя задължително присъствие до 6 часа например. Служителят ще решава сам кога да отработи останалите 2 часа. Това може да стане и в друг ден, т.е. намаленото работно време в един ден ще е за сметка на повечето часове в друг ден. В края на седмицата обаче работникът трябва да е изработил установените по закон 40 часа.
Целта на промените е да дадат възможност за по-добър баланс между професионалния и личния живот, се посочва в мотивите. С промените се въвежда например еднодневният трудов договор за наемане на кадри при прибирането на реколтата от плодове и зеленчуци и розобера.
Социалното министерство предлага още социалната пенсия за старост да се увеличи от 113 лв. на 115,15 лв. от 1 юли. Ръстът е 1,9%. Такава пенсия се дава на хора над 70 години, ако годишният доход в домакинството им е по-нисък от гарантирания минимален доход - 65 лв. на месец. Повишаването на тази пенсия ще вдигне минимално свързаните с нейния размер други нетрудови пенсии - например тази за военна и гражданска инвалидност, а също и социалната пенсия за инвалидност. Така ръстът на социалната пенсия за старост ще вдигне дохода на около половин милион възрастни.