Еверест е станал по-нисък след земетресението в Непал

Свят

03-05-2015, 17:19

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Височината на Покрива на света е намаляла с 2,54 см

Връх Еверест е станал по-нисък след силното земетресение в Непал на 25 април, пише в. „Хъфингтън поуст”, позовавайки се на научен консорциум. Изводите на учените се основават на данни от европейския спътник „Сантинел-1”, който преминал над Джомолунгма на 29 април.
Според геофизиците, след най-силния природен катаклизъм от 80 години насам височината на Покрива на света е намаляла с 2,54 см.

Земетресението е следствие от разместването на тектоничните плочи на Индия и Евразия. От друга страна планинският масив Анапурна, също разположен в Хималаите, е станал по-висок с 20 см в резултат на земетресението.

Учени обясняват промяната на релефа с отслабването на напрежението на земната кора след подземните трусове.

Разрушителното земетресение с магнитуд от 7.9 разтресе Непал сутринта на 25 април. Епицентърът на труса беше на 15 километра дълбочина и на 82 километра северозападно от столицата Катманду. По последни данни на властите жертвите на земетресението и разрушенията са повече от 7 000, а ранените – над 15 хиляди.

Земетресението предизвика и силна лавина от Еверест, която помете базовия лагер. В първия ден стана ясно, че там са загинали много туристи, предимно чужденци. Освен това, спасителите откриха преди часове нови 50 тела, затиснати от лавина. Самоличността им е неизвестна, но се предполага, че също са предимно туристи.