Майки искат доживотна присъда за акушерката, която преби бебе

Родители от цялата страна се събират на протест

От 13.00 часа пред Съдебната палата ще се проведе протест, организиран в социалните мрежи от майки, които искат доживотен затвор за акушерката Емилия Ковачева, пребила новороденото бебе Никол в частната столична болница „Софиямед”.

Подобни прояви ще се състоят в редица градове на страната. Във Варна, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Димитровград, Перник и други градове гражданите ще се съберат също в 13.00 часа пред сградата на Съдебната палата.

В група във „Фейсбук” под името „Доживотна присъда за Емилия Ковачева” са се обединили до момента 8835 души под мотото „Защити Никол! Тя е бебе!”. В групата са споделени шокиращите кадри от камерите в неонатологичното отделение на болницата, които показват побоя над новороденото.

Припомняме, че през април стана ясно, че акушерката Емилия Ковачева е удряла жестоко новороденото, вследствие на което то е получило сериозни увреждания, наложили лечението му в „Токуда”, където увериха, че въпреки тежкото състояние, в което е било прието от медиците им, момиченцето няма да получи трайни увреждания.

Софийският апелативен съд реши, че акушерката умишлено се е опитала да убие бебето и ще остане в ареста. След шестчасово заседание съдът остави Ковачева в ареста, като смекчи обвиненията й. Тя не се признава за виновна по обвиненията.

Както стана ясно, Емилия е карала тогава общо 24-часова смяна, което също се разследва. От ръководството на болницата се дистанцираха от действията на своята служителка, но признаха за извънредните смени, които тя е поемала, като по думите им това е било по нейно желание. Според Агенция „Медицински одит” обаче са установени сериозни нарушения и Емилия Ковачева е работила много повече от позволеното.