На 31 г. възраст българският мъж още живее при мама

Общество

03-05-2015, 08:58

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Българките раждат средно на 25.6 г.

Мъжете у нас са сред рекордьорите по продължително съжителство с родителите си - дори когато са надскочили 31 години.Българките напускат бащиното огнище 4 години по-рано - на около 27 години, сочи доклад на Евростат, цитиран от dnes.bg., който представя основните показатели за живота на децата и младежите в европейските държави.

Дамите пък раждат сравнително млади на фона на средната възраст за първо дете в останалите европейски държави. В България тя е 25.6 г., докато във Великобритания е над 30 години. Една от причините за този резултат е, че България заедно с Румъния е сред страните, в които делът на децата, родени от деца, е най-голям.

Докладът на Евростат потвърждава дългогодишната негативна тенденция за застаряване на населението и намаляване на дела на децата. България е сред държавите с най-малък процент на деца под 15 г. - едва 13.7 на сто от населението. По-нисък е този показател само в Германия.

Въпреки проблемите на здравната система у нас, младите българи посочват, че са в добро или много добро здраве. Освен това почти всички имат достъп до здравеопазване. Не всички обаче водят здравословен начин на живот. 36% от мъжете и 20 на сто от жените до 29-годишна възраст пушат всеки ден.