Прокурори разследват злоупотреба с пари за пенсии

Крими

03-05-2015, 07:46

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

НОИ обжалва над 7000 решения на ТЕЛК

Злоупотреби за десетки хиляди левове за пенсии се разследват от прокуратурата. Над 7000 решения на ТЕЛК са обжалвани от Националния осигурителен институт за последните две години. Това сочат данни на НОИ, предоставени на Нова Телевизия. 

Илия живее в Бухово и е 100% инвалид. Страда от Болестта на Бехтерев, епилепсия и умствена изостаналост. Така се е родил. Доскоро ТЕЛК му е присъждал чужда помощ. Преди 2 години обаче Илия е оставен в ръцете на 84-годишната си майка. Лекарската комисия решава, че чужда помощ вече не им е нужна.

И докато семейството на Илия разчита на помощ единствено от Бога, в Кюстендил държавата дава хиляди левове на напълно зрдав мъж. Емил Илиев симулирал умствена изостаналост. Получавал финансова помощ, а съпругата му му станала личен асистент - също срещу заплащане от държавата.

Емил вече бил в затвора. Но е по-скоро изключение. В момента само НОИ контролира ТЕЛК решенията. Но само по документи. И затова средно на година се обжалват около 2% от лекарските становища. А блокирането на пенсии от прокурор е още по-голяма рядкост:

"Въпросът е да не се злоупотребява със системата. Затова предлагаме втора комисия", коментира социалният министър Ивайло Калфин.

Освен от лекарски екип всеки човек с увреждане ще се оценява и от социална комисия. За по-строг контрол. И за да може повече хора с увреждания да работят. Все още обаче не е ясно кога реформата ще влезе в сила.