Ново земетресение от 5 по Рихтер разтърси Непал

Над 3 милиона души живеят по тротоарите

Ново земетресение магнитуд 5 по Рихтер е разтърсило Непал, съобщи Нова телеивзия, позовавайки се на Американската геоложка служба.

Епицентърът му се намирал на 93 км северозападно от столицата Катманду, на дълбочина 10 км. Трусът е усетен в 11.20 ч. местно време, в 8.35 ч. българско време. Засега не са получени съобщения за пострадали и разрушения.

След разрушителното земетресение от 7,8 по Рихтер на 25 април с епицентър на 82 км северозападно от Катманду, последва серия от вторични трусове, най-силният от които с магнитуд 6,7. По последни данни загиналите са 6621 души, а ранените 14 023. 

Ситуацията в Непал след унищожителното земетресение е бедствена. Три милиона души живеят буквално на улицата. Това съобщи репортерът на Нова телевизия Надя Ганчева в директно включване от Катманду и разказ от първо лице за трагедията, отнела живота на близо 7 хиляди души. 

В същото време милиони хора, изгубили домовете си, живеят под открито небе. Те са разпънали палатки, шатри под мостове и по тротоари. Не разполагат с баня, тоалетна и вода. До тях вече достига хуманитарна помощ, разказват пратениците на Нова, които са първият български телевизионен екип, пристигнал на мястото на бедствието.

Ранените са 15 хиляди. За изчезналите няма някаква ясна статистика. Спасителите вече не се надяват да намерят оцелели. „На фона на всичко случващо се хората тук са изненадващо спокойни”, разказа Ганчева.

2 млрд долара ще струва възстановяването от всички щети. Азиатската държава обаче не може да ги предостави.

Засегната е голяма част от столицата на Катманду. Проблемът обаче е с населените места, до които няма достъп. Почти цялата помощ е струпана в столицата, а хората в откъснатите села бедстват, тъй като до тях много трудно достига помощ.