Удовлетворението от живота е №1 за българите

Общество

01-05-2015, 08:38

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Само Румъния от Европа слага начело образованието

Какво е общото между България, САЩ, Куба, Полша, Иран, Германия, Южна Африка? Приоритет за техните жители е да получат удовлетворение от живота. Това показа проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в 180 държави, цитирано от "24 часа". Въпросът е кои са най-важните неща за битието.

Като българите мислят повечето развити страни в света - Канада, Швеция, Финландия, Италия, Великобритания. Здравето слагат на първо място в Русия, Норвегия, Исландия, Франция, Испания, Австрия, Китай.

В Европа само Румъния е поставила начело образованието. Предпочитат го и в Южна Америка - Бразилия, Аржентина, Чили, Парагвай. Очевидно в този по-беден район гледат на учението като начин да преуспеят, коментират от ОИСР. Венецуела залага на сигурността, Гвиана цени наличието на жилища.

Словенците и грузинците са единствените европейци, за които околната среда е фактор номер едно за качествен живот. За украинците и албанците това е размерът на доходите. В Молдова държат най-много на възможностите за работа. В Кипър слагат преди всичко добрия баланс работа-отдих.

Изненадващо приоритет за жителите на Монако - една спокойна страна, е сигурността. Така е и в Обединените арабски емирства и в Япония.

След удовлетворението от живота най-много се цени здравето, показва индексът за добър живот на ОИСР. Той се изготвя от 2011 г. и засега в глобалния сондаж са участвали 80 000 души. ОИСР е изготвила светована карта на приоритетите по страни.

Индексът на организацията се изработва по 11 критерия Освен задоволство от живота, здраве, работа, екология, доходи, образование сред тях са притежанието на жилище, общността, в която живееш, държавното управление. В много случаи съседни страни са показали еднакви предпочитания.