Съдебният съвет призна, че е несъстоятелен орган

Общество

01-05-2015, 08:08

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кадровиците спретнаха пореден скандал, като хвалиха Нели Куцкова, но не я избраха за шеф на Апелативния съд

Обвинения в подмолност, лъжа и лицемерие, както и намеци, че Висшият съдебен съвет (ВСС) се е изчерпал и е време да се разпусне, съпроводиха вчерашното заседание на кадровия орган. Повод за това даде изборът на председател на Софийския апелативен съд,пише м. "Сега".

Единственият кандидат за поста беше Нели Куцкова. Макар и да беше подкрепена от почти всички апелативни съдии, тя не получи доверието на ВСС. "За" гласуваха 9, четирима бяха против, а шестима се въздържаха. От заседанието отсъстваха петима от съвета, сред които главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд Георги Колев.

Съветът не предизвика скандал с това, че не направи избор, а с факта, че преди вота в подкрепа на Куцкова се изказаха повече членове от тези, които гласуваха "за". Суперлативите дойдоха от всички лобита. Така практически решението увисна без мотиви.

"Хората ще ни тричат скоро", "Този състав е изчерпан", "Лъжци". Тези реплики на Камен Иванов от ВСС се чуха, след като стана ясен резултатът от избора. Той допълни, че въпросът е дали ВСС може да изпълнява конституционните си функции. Юлия Ковачева призова гласувалите против да не се крият зад тайната на вота, защото това не е проява нито на човешка смелост, нито на професионална компетентност. "Сами подписваме своята несъстоятелност като колективен орган. Смешният плач, че ще ни разпуснат, е жалък. Решения като това погазват легитимността ни", обърна се към колегите си и Калин Калпакчиев.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който с изказване подкрепи Куцкова, предложи решението да се прегласува. "Ще унижаваме колегата, милостиня ли ще даваме? Ще се молим един на друг ли?", отново избухна Камен Иванов. Въпреки че се чуха и други гласове против прегласуването, първоначално идеята беше възприета.

Тогава думата взе Ясен Тодоров, който обясни, че е гласувал против Куцкова, защото тя била политически обвързана преди години като зам.-министър на правосъдието и кандидат за вицепрезидент. "Ако нейното участие е явно, това на доста доста магистрати не е", контрира Елка Атанасова. Калин Калпакчиев пък попита Тодоров, който на два пъти е избиран от парламента - в Инспектората към ВСС, а после и във ВСС, как се е случило това.

"Какъвто и да е изходът от прегласуването, днес трябва да си дадем отговор какво правим оттук нататък", обърна се към колегите си Соня Найденова, която представлява съвета. В крайна сметка съветът се отказа да гласува за втори път.

 ЦИТАТ

"Нямам нищо против да не бъде избрана, никой не е длъжен да ме харесва, но това, което се случи, показва едно лицемерие. И ми е много мъчно. Подобно поведение е крайно оскърбително към системата, към съдиите от Софийския апелативен съд, към обществото като цяло", коментира Куцкова след избора.