"Мудис" понижи оценката си за гръцките държавни облигации

Свят

30-04-2015, 16:32

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Отстраняването на Варуфакис от преговорите явно не е достатъчно

Рейтинговата агенция „Мудис“ понижи оценката си за гръцките държавни облигации от Саа1 на Саа2, съобщиха АФП и ТАСС, цитирайки Мудис. Причината е неясната ситуация между Гърция и кредиторите ѝ, както и съществените рискове, свързани с реализацията на средносрочната програма за финансиране.

Тази седмица премиерът Алексис Ципрас каза, че се надява до 9 май Гърция да сключи сделка с кредиторите. Това е необходимо за деблокиране на последния транш от 7,2 млрд. евро от кредитната програма на ЕС.

Само преди два дни гръцкият финансов министър Янис Варуфакис бе отстранен от групата, водеща преговорите с кредиторите на Гърция от ЕС и МВФ. Това се случи след безплодни разговори с кредиторите, чиято кулминация бе трудната среща на Еврогрупата миналия петък в Латвия, и след обвиненията по адрес на Варуфакис, че протака преговорите.
Той вече не е на първа линия в този процес, след като Ципрас направи промени в преговорния екип, като възложи координацията на работата на екипа на Евклидис Цакалотос.
"Файненшъл таймс" прецени тогава този ход на Ципрас като знак, че неговото правителство е склонно да направи отстъпки, за да бъде постигнато споразумение с кредиторите.
Според някои анализатори Варуфакис е бил най-голямата пречка за постигане на споразумение за Гърция.