Правосъдното министерство чака жалба, за да провери случилото се с ТВ7

Ведомството би извършило проверка на синдиците на КТБ и частния съдебен изпълнител

Експерти от Министерството на правосъдието ще проверяват случилото се с ТВ7 само ако постъпи конкретна жалба. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Христо Иванов преди старта на редовното заседание на Висшия съдебен съвет. Той обяви, че ведомството му би извършило проверка на действията на частния съдебен изпълнител и синдиците на КТБ, които разпоредиха влизане в телевизията при наличието на оплакване.

Иванов поясни, че до настоящия момент жалба не е подадена. Той коментира и вчерашното освобождаване на Петър Петров, по-известен като Петьо - Еврото.

„Решението на ВСС за Петров касае всички нас и съдържа ключа по много въпроси, които ни занимават – кога нещо ще започне да се променя, кога отново започнахме да мислим колко е лошо предсрочното прекратяване на мандата на ВСС, защо България изглежда по-зле от Румъния”, разви тезата си министърът.

Според него, случилото с бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров показва последователна воля за замитане под килима и че „по този начин не можем да говорим за сериозна промяна”.

Припомняме, вчера Висшият съдебен съвет уважи молбата на следователя Петьо Петров за освобождаване от длъжност. Оставката му бе гласувана с 15 гласа „за” и 7 „против”.

Така на практика ВСС обезсмисли жалбата на министъра на правосъдието Христо Иванов до Върховния административен съд срещу отказа на съвета да образува дисциплинарно производство срещу Петров.

Въпреки производството пред ВАС, кадровият орган уважи молбата на Петров. Не стана ясно от кога влиза в сила оставката му, но според законите следователят Петров ще напусне системата с обезщетение от няколко заплати.