Постигнем ли просвета и върховенство на закона, ще бъдем най-добрите, уверен е Плевнелиев

Политика

30-04-2015, 13:40

Снимка:

Прессекретариат на държавния глава

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нищят темата за качеството на образованието при президента

Президентът очерта образованието като тотален приоритет на България

Постигнем ли просвета и върховенство на закона, ще бъдем най-добрите. Това обяви държавният глава Росен Плевнелиев преди заседанието на Съвета по образование и наука към Президентството на тема „Качество на образованието и пазар на труда”.

Преди старта на заседанието Плевнелиев, трима вицепремиери – Румяна Бъчварова, Имайло Калфин и Томислав Дончев, министри, депутати и председатели на парламентарни комисии застанаха рамо до рамо за подписването на Споразумение за създаването на Тематичен фонд за изпълнение на проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система”.

„Наличието на толкова важни лица при подписването е ясна заявка за приоритет, зад който застават водещи министерства с важни функции по пътя на качественото образование в България. Когато трима вицепремиери присъстват, това е ясна заявка на правителството, което е посочило образованието в програмата си като важна и спешна задача за решаване”, разтълкува броя на високопоставените гости Плевнелиев.

Той очерта образованието като тотален приоритет на България, който е зададен не от президента, не от вицепремиерите, а „от българските революционери, от българските будители, от българските възрожденци”. Държавният глава призова да си спомним надписа на всяко училищно знаме в годините след Освобождението – „Чрез просвета за България”.

„Това е универсалната рецепта. Ако се вайкаме и се чудим накъде да тръгнем, решението е ясно и категорично – просвета и върховенство на закона. Когато постигнем тези две неща, ще бъдем най-добрите”, уверен е президентът.

Той разкри и рецептата на Швейцария за нулева младежка безработица – дуално образование, където не всеки трябва да е висшист, но всеки има своя хоризонт за развитие и получава възможност за реализация, защото освен знания, получава и умения. Това споразумение е заявка, че България е на прав път, оптимистичен е Росен Плевнелиев.

Швейцарският посланик у нас Денис Кнобел пък очерта като много важна политическата воля на българското правителство и на парламента, за да има такива промени. „Ние ги желаем, защото искаме България да има образователна система, която е по-пряко насочена към потребностите на частния сектор, трябва ни комбинация от професионални училища и обучение в частния сектор. Всички страни трябва да обединят своите усилия”, настоя посланикът. Той уточни, че за целта се работи и с Швейцарската стопанска камара, която ще осъществи връзката с частния сектор. Добър път на това пилотно сътрудничество, пожела на страната ни Кнобел.

В по-минорен и „приземен” тон премина изказването на вицепремиера по евросредствата Томислав Дончев, който отбеляза, че лесно се подписват такива споразумения. „Днес е моментът да напомним, че преди да се стигне до подписа са полагани усилия години назад. След този подпис ще има да полагаме усилия още пет години и това е по-трудната и предизвикателна фаза”, подчерта той.

По думите му, ако приемем, че средствата са осигурени, тук идва голямото предизвикателство да превърнем парите в резултат. „Трябва да променяме системата, което е трудно и предизвикателно и включва различни институции. Най-предизвикателно е да спечелим бизнеса”, смята вицепремиерът.