Съдът оправда Батко

Крими

30-04-2015, 12:22

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Агенцията след батко и Братко пак се награждават допълнително

Бившият шеф на Пътния фонд е признат за невинен по делото „Батко и братко”

Бившият изпълнителен директор на Пътния фонд Веселин Георгиев е признат за невинен по делото, придобило известност като „Батко и братко”. Това реши Софийският градски съд 7 години след скандала.

Вчера прокуратурата поиска пет години затвор за Георгиев. Според обвинението, в нарушение на Закона за обществените поръчки през 2006 г. и 2007 г. Веселин Георгиев, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите „Биндер” АД, „Инмат” ООД, Гражданско сдружение „Инфраструктурни обекти”, с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви. От това са настъпили значителни вредни последици за държавата. По 8 договора за обществени поръчки към фирмите на двамата били насочени близо 39 млн. лева.
Акцентът в мотивите на съдия Петя Крънчева за оправдателната присъда са, че парите, за които става въпрос, не са от европроекти, а средства от държавния бюджет.

Важно уточнение е, че възлагането на обществените поръчки се осъществява от областните управления на Пътния фонд. Изборът на изпълнителите на обществените поръчки се осъществява от областните управители. Показанията през март на експремиера Пламен Орешарски бяха именно в тази насока.

Прокуратурата най-вероятно ще обжалва решението на съда.

Самият Веселин Георгиев беше лаконичен и заяви, че не дължи никакви пари. Той посочи, че много хора му дължат извинение, включително и медиите.

Скандалът „Батко и братко” избухна през 2008 г. и бе знаков за управлението на Тройната коалиция. Заради аферата Брюксел спря общо 165 млн. евро по програмите ИСПА и ФАР за  България.

В края на март експремиерът Пламен Орешарски свидетелства по делото „Батко и братко” срещу Веселин Георгиев. По онова време Орешарски беше финансов министър, поради което пред Темида той разказа фактите, които са му известни.

Показанията на Орешарски по-скоро бяха в подкрепа на подсъдимия, тъй като подчерта, че не са констатирани щети за държавата.