Защитават родните производители със закон

Политика

30-04-2015, 10:52

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията

Без нито една дума дебат народните представители приеха на първо четене промените в Закона за защита на конкуренцията, по-известен като закон за търговските вериги.

Темата за законодателно уреждане на взаимоотношенията между родните производители и големите търговски вериги се роди още в предишното Народно събрание, когато депутатите успяха да приемат измененията. Тогава обаче президентът Росен Плевнелиев използва правото си, наложи вето върху законопроекта, върна го за разглеждане в пленарна зала, но тогава депутатите не успяха да се преборят с мярката на държавния глава.

В рамките на това Народното събрание от „БСП лява България” многократно си спомняха за закона, но едва вчера получиха подкрепата на останалите си колеги и го вкараха като първа точка за днешната си работа.

„Нека да подкрепим българските производители на стоки”, призова социалистката Корнелия Нинова. „Червената” депутатка обясни, че целта на законопроекта е да се гарантира спазването на конкуренцията, както и изравняване на условията между българските производители и търговските вериги в работата им на пазара.

„Сега има нелоялни политики, които достигат до злоупотреби спрямо родните производители”, сигнализира още Нинова.

Сред практиките например е и налагането на такси за българските производители за услуги, чийто размер обаче не съответства на предоставената услуга. Такава е такса „рожден ден”, която родните производители заплащат при представянето на продуктите си на рождения ден на магазина.

„Равно прилагане на законите в България и Европа и за равнопоставеност между родните производители и търговските вериги”, обясни целта на промените Корнелия Нинова.
По-рано днес Нинова посочи, че разполага с факти, според които големите търговски вериги притискат производителите и ги поставят пред условия, които водят до фалити.

По думите й, в декларацията от асоциациите, които подкрепят законопроекта, са общо 1 500 български компании с близо 130 000 работници и засягат препитанието на над 600 000 българи. „Как при тези факти можеш да кажеш, че правиш нещо нередно”, попита тя противниците на предложенията в законопроекта.

Като цяло идеята може да бъде положителна, но дяволът е в детайлите. По този начин народният представител от Реформаторския блок Мартин Димитров коментира приетия на първо четене Закон за защита на конкуренцията.

Димитров обаче отсече, че е песимист, че в сегашния си вид законът ще бъде успешен и трябва да бъдат направени сериозни поправки между първо и второ четене.

„Да не се окаже, че вместо да бъдат изписани вежди, ще бъдат избодени очи”, предупреди още реформаторът.