NowWeMove с амбициозна спортна програма за България (снимки и видео)

Основната цел на най-голямата кампания за физическа активност и спорт в Европа е до 2020-та година да раздвижи 100 милиона европейци

Най-голямата кампания за физическа активност и спорт в Европа NowWeMove представя плана си за България през 2015-та година. Програмата е обявена от организацията BG Бъди активен - представител за България на NowWeMove. Основната цел на кампанията в Европа и България е до 2020-та година да раздвижи 100 милиона европейци. Идеята е всеки човек да открие своето движение, а физическата активност да стане част от културата ни на живот.

NowWeMOVE България включва няколко нови европейски събития и инициативи.

Panna демонстрации на най-добрия тим в Европа

Турът ще премине през осем държави - България, Дания, Словения, Хърватска, Македония, Гърция, Румъния. Panna e изключително атрактивен нов спорт, който може да се практикува навсякъде, от всеки, не изисква големи инвестиции.

Събитието е организирано като турне на група от 4-ма атрактивни полупрофесионални играчи от Копенхаген. В градовете ще има по две събития – едното в центъра на града, второто на място със социално слаби групи. В България тимът е на 30-ти май, в Пловдив.

Повече за Panna: https://www.youtube.com/watch?v=yxQHgVhxfMc

 

No Elevators Day (Ден без асансьори)

Денят без асансьори е нова европейска инициатива, която ще се състои на 5-ти юни 2015 за първи път. В различни сгради в цяла Европа, включително в България, ще бъдат затворени част от асансьорите и ескалаторите, като на хората ще се предложи да изберат стълбите и ще се обяснява какви са здравословните ползи от този избор.

Да предпочетем стълбите вместо асансьора е един от изключително достъпните начини да бъдем физически активни ежедневно., който не изисква нито време, нито средства.

Всички пътища водят към Брюксел

Колоездачно събитие, на което група от 4-ма ентусиасти от Турция ще преминат пътя до Брюксел  с велосипеди. Групата ще стартира на 23 юли в Турция и ще приключи в Брюксел на 12 септември. Колоездачите ще преминат през 14 европейски държави, сред които и България, включвайки 5 европейски вело-машрута. У нас колоездачите се очакват на 3 август, а допълнително ще бъдат определени маршрута в страната и събитията, които ще се състоят с участието на групата колоездачи.

MOVE Week - Европейската седмица на физическата активност и спорт

Тази година MOVE Week ще се проведе от 14 до 20 септември, като ще има специално издание за училищата от 21 до 27 септември. Тази година основните събития ще са свързани с активности в градската среда. Целта е да се оборят две от основните "извинения" на хората да не са достатъчно физическа активни - "нямам време" и "нямам пари". За популяризирането на движението в градска среда кампанията в партньорство с архитектурно сдружение „Трансформатори”, които ще предоставят техните проекти и съвети за преустройство на градската среда, така че тя да предразположи гражданите към по-активен начин на живот.

BG Бъди активен планира над 700 събития, свързани с утвърдени, алтернативни и нови физически активности като slackline, зумба, туристически походи, танци, йога, паневритмия, колоездене, бягане, различни видове физически активности. Тази година организаторите ще включат над 200 училища, с което ще дадат възможност на учениците да се раздвижат.

Европейската седмица на спорта ще бъде промотирана с традиционния FlashMOVE - европейски флашмоб, който ще се състои на 13 септември едновременно в 38 европейски държави. В България ще се включат различни градове.

Полезни цифри

Активната физическа активност не означава непременно професионален спорт и  посещение на фитнес зала. Движението може да бъде ходене пеш, танци, разходката на кучета или просто изкачване на стълби. Само с 30 минути на ден съзнателна физическа активност можем да направим профилактика на редица заболявания като инфаркт, инсулт, диабет, Алцхаймер, рак, болести на опорно-двигателната система. Физическата активност помага на мисленето и социалния живот, прави ни по-работоспособни, радостни и щастливи.