Руски космически апарат пада към Земята (видео)

Свят

29-04-2015, 17:59

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отломки от "Прогрес" може да паднат и в България

Очаква се отломките от "Прогрес М-27М" да се приземят между 7 и 11 май

Безпилотен руски космически кораб, натоварен с доставки за Международната космическа станция (МКС), неконтролируемо лети обратно към Земята, предаде АФП.

Руските медии съобщиха, че са прекратени опитите да се установи къде се намира машината и се очаква отломките й да достигнат земната повърхност между 7 и 11 май.

"Той започна да пада. Няма къде да отиде на друго място - каза пред френската информационна агенция източник, запознат със ситуацията. - Ясно е, че са започнали абсолютно неконтролируеми реакции", допълни той.

Малко след успешното изстрелване на ракетата "Союз-2.1А", носеща кораба "Прогрес М-27М" на 28 април, екипите на земята я изгубили от радарите. Решили да променят плана на полета и да удължат пътуването от шест часа до два дни, за да поправят дефекта.

Корабът трябваше да се скачи с МКС на 30 април. Там го очакваше международен екип от шестима души, които щяха да бъдат зарадвани с гориво, кислород, храна, научна апаратура, подаръци за предстоящите празници.

Все пак от НАСА успокоиха, че и при неуспех станцията ще продължи да функционира нормално, има достатъчно запаси и екипажът работи по предвидения план.

Междувременно Интерфакс съобщи, че общата загуба от инцидента се оценява на 5 милиарда рубли. На Байконур е създадена работна група, която разследва причините за аварията.

Отломки от "Прогрес" може да паднат и в България

The Guardian публикува кадри от НАСА, които показват как космическият кораб се върти без контрол над Земята