Младите българи с нулев интерес към програмите за заетост

Политика

29-04-2015, 17:07

Снимка:

АБВ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

С почти 150 милиона лева ще се борим с младежката безработица

Министерство на труда и социалната политика пуска в средата на тази година редица програми, насочени към младежката безработица. От днес пък тръгва конкурс за любителско клипче, което да стане част от най-новата кампания на МТСП – за мотивация на младите да търсят работа и развитие.

Лично вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин събра медиите в столична книжарница със символиката, че образованието е пътят към постигане на целите, за да представи своята инициатива.

МТСП има няколко програми, но първо трябва да се мотивират младежите, за да стигнат до тях, до бюрата по труда. Вече работи програмата за стажуване на млади хора, почват и програми за обучение в различни професии и умения на млади до 29 години.

„Вече има организация в бюрата по труда да се състави профил с възможностите и желанията на всеки регистриран млад, за да му се помогне”, разкри плановете на ведомството Калфин.

Той очаква около 42 хиляди младежи от 15 до 29 години да минат през програмите. „В момента голяма част от младите не проявяват никакво желание и интерес да отидат и да видят какви са възможностите пред тях”, притеснен е министърът.

Именно в тази връзка са предвидени почти 150 милиона лева, с които да се бори младежката безработица. Първият етап ще бъде видео конкурс – младите над 15 години ще могат да подготвят свой мотивиращ клип, като ще има 4 награди.

Три от тях се определят от петчленен състав на жури, а четвъртата награда е на публиката – за нея в томбола ще участва всеки, спечелил с видеото си повече от 50 харесвания в социалните мрежи. Наградите ще са по 2 000 лева, а спечелилите клипове ще станат част от кампанията на МТСП за заетост на младите.

Ведомството ще цели да предостави на безработните до 29 г. три възможности – да продължат образованието си, да се обучават в дадена професия или да започнат работа.