Шефката на парламентарната здравна комисия защити задължителните ваксини

Политика

29-04-2015, 16:56

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От „Атака” поискаха ваксините да станат препоръчителни

Ваксините, които се използват в България, са утвърдени от Европейския съюз (ЕС) и тяхното прилагане е причина за доброто здраве на децата. По тази начин председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова коментира пред журналисти в парламента идеята на „Атака” задължителните ваксини да станат препоръчителни.

Дариткова напомни още, че всички решения на Народното събрание трябва да са съобразени с отговорността на политиците за здравето на нацията, а не с търсенето на евтини политически дивиденти.

Шефката на парламентарната здравна комисия уточни, че предложението на атакистите засяга задължителния характер на имунизационния календар, което касае не само децата до 18-годишна възраст, но и следващите категории.

„Едно такова предложение трябва да бъде много добре обмислено и съобразено основно с експертите, епидемиолозите, специалистите в медицинската общност, които регламентират кое е полезно и кое е опазващо здравето на децата в една ситуация, в която имаме повишена епидемиологична опасност от различни заболявания в съседни нам страни”, убедена е още депутатката от ГЕРБ.

За да докаже ползата от ваксините, тя припомни епидемията от морбили през 2010-2011 г., която според нея се е случила именно заради това, че имунизацията не е била провеждана адекватно в определени континенти, въпреки задължителния й характер.

Срещу мотива на „Атака”, че в 18 страни от ЕС ваксините не са задължителни, д-р Дариткова обясни, че във въпросните страни тези имунизации се изискват при постъпване в лечебно заведение.