Офшорки ще могат да притежават земеделска земя

Политика

29-04-2015, 16:04

Снимка:

bg.wikipedia.org, MrPanyGoff

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Срокът за налагане на глоба за неосветлени търговски дружества, които имат земеделска земя, се удължава до 1 октомври

Българската земеделска земя, собствеността й от офшорни компании, законовите глоби за това и конфликтът на интереси скараха народните представители по време на дебатите на второ четене на промени в Закона за пазарите на финансови инструменти.

Депутатите разглеждаха измененията сравнително спокойно, докато не стигнаха до текст, свързан с търговските дружества, собственици на земеделска земя. С този текст от Реформаторския блок предлагат да отпадне приетата още миналата година в Закона за ползване на земеделската земя забрана офшорни търговски дружества да притежават българска земя или ако вече го правят, да имат една година срок да се пререгистрират и съответно осветлят.

Определената досега глоба за компании, които не изпълнят изискването да нямат нищо общо с офшорките, е по 100 лева на декар и по 300 лева на декар за повторно нарушение.

След като предложението на РБ бе прието с подкрепата на ГЕРБ и Патриотичния фронт, от ДПС дадоха специален брифинг, на който обявиха какви нарушения, конфликт на интереси и лобизъм са открили в това решение.

Темата започва от Закона за ползване на земеделска земя, чиито промени бяха приети на второ четене в края на миналата седмица. С тях срокът на действие за налагане на такава глоба за все още неосветлени търговски дружества, които имат земеделска земя, се удължава от 1 май до 1 октомври.

По информация на ДПС обаче само три фирми, чиито акционери са регистрирани в офшорни зони, все още отказват да се пререгистрират и съответно трябва да бъдат санкционирани. С приетите промени днес обаче подобно изискване вече не съществува, с което отпадат и глобите.

„С това решение явно се иска офшорките да притежават земеделска земя”, заключи на брифинга депутатът от ДПС Ферихан Ахмедова, която определи приетия закон като лобистки. „ДПС от години се бори за осветляване на собствениците в офшорни зони”, напомни и народният представител от движението Венцислав Каймаканов. Третите по сила в парламента обаче са разгадали какво всъщност целят депутатите от Реформаторския блок с искането за отменяне на изискването офшорни дружества да не притежават земеделска земя.

„Депутатите от РБ Петър Славов и Борис Станимиров говориха в полза на частните инвестиционни фондове, фондовата борса и се занимават с търговия на земеделска земя. Справка в Сметната палата показва, че Станимиров има акции в редица компании, които се търгуват на фондовата борса. Едни от тези акции са в една от компаниите, собственост на земеделска земя, която е свързана с офшорна зона, но не се е пререгистрирала. Славов пък има акции в една банка, която също се търгува на фондовата борса”, обясни и зам.-председателят на ПГ на ДПС Станислав Анастасов.

Той съзря и нарушение на правилника на парламента, а именно, че двамата реформатори не са декларирали конфликт на интереси. „ДПС ще даде двамата реформатори в кавички на етичната комисия”, се закани още Анастасов.