Утре изпращаме още 90 военни в Афганистан

Животът

29-04-2015, 13:23

Снимка:

Архив

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

29-ят контингент за участие в мисията на НАТО там тръгва от Хасково

Близо 90 български военнослужещи заминават за Афганистан в 29-я контингент от Въоръжените сили за участие в мисията на НАТО “Решителна подкрепа”. За утре е насрочена церемонията по изпращането им, която ще започне в 11 часа на площад „Свобода“ в Хасково. В нея ще участват министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, съобщава Пресцентърът на МО.

29-ят контингент включва национален елемент, взвод за охрана на летище Кандахар, щабни офицери и екип от съветници. Национален командир на контингента е полковник Иван Ортомаров – държавен експерт в Дирекция “Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната. Това не е първото участие на полковник Ортомаров в международни мисии – бил е заместник-началник на щаба по поддръжката на силите, той и национален командир в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтея”.

Взводът за охрана на летище Кандахар е сформиран от 60 военнослужещи от военно формирование 52740 – Хасково от състава на 2-ра механизирана бригада. Командир на взвода е капитан Христо Василев – командир на щабна рота във военно формирование 52740. Капитан Василев е завършил с отличие НВУ ”Васил Левски” – град Велико Търново през 1997 г. Участвал е и преди в международни мисии като командир на механизирана рота в Босна и Херцеговина (2009-2010г.) и в Кабул (2012-2013г.). Бил е и командир на рота от многонационалната бойна група на Европейски съюз „HELBROC BG” през 2011 г.

Мисията "Решителна подкрепа" е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона.